Sve spremno za potpisivanje sporazuma Makedonije i Grčke

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, biće potpisan danas u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera.

Zvanični sastanak dve delegacije biće zatim nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Izveštač RTS-a javlja da se u Oteševu nalaze jake policijske snage i da se na ulazu sprovodi kontradiverziona kontrola.

Dodatno su angažovani i rečna policija kao i helikopterske jedinice.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 17. jun 2018, 10:53)
anonymous [neregistrovani]

Misljenje

Zar nije receno da ce biti referendum.

(nedelja, 17. jun 2018, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

Ma ko pita narod, kako Amerikanci kazu tako ce i biti

... Treba im Makedonija u NATO i tacka.