Skoplje objavilo sporazum sa Atinom, u Grčkoj o nepoverenju Ciprasu

Na današnjoj sednici vlade Makedonije razmotren je i jednoglasno usvojen izveštaj o rešenju za spor zbog imena između Skoplja i Atine, kao i o strateškom partnerstvu između dve strane. U Skoplju ponovo protest protiv promene imena. Grčki parlament raspravlja o nepoverenju vladi Aleksisa Ciprasa.

Nakon što je usvojen izveštaj, vlada je donela odluku da sporazum objavi na svom sajtu, rekao je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski, prenosi MIA.

"Sporazum nosi naziv 'Konačni sporazum o rešenju nesuglasica kao što je opisano u Rezolucijama Saveta bezbednosti UN 817 (1993.) i 845 (1993.) i o uspostavljanju strateškog partnerstva između strana'", rekao je Bošnjakovski na konferenciji za novinare.

Datum sastanka premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojem bi sporazum trebalo da bude potpisan, još nije određen, navodi makedonska agencija.

"Još informacija uslediće sutra, kada će biti saopšteno kada i gde će tačno sastanak biti održan", naveo je portparol makedonske vlade.

Opoziciona stranka VMRO-DPMNE saopštila je da neće podržati reviziju Ustava radi promene imena zemlje. Lider te partije Hristijan Mickoski najavio je da će u nedelju organizovati protestni marš u Bitolju.

Istakao je da je sporazum u potpunoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Makedonije i upitao vladu kako namerava da parlament usvoji dogovor o nazivu putem proste većine, ako istovremeno navodi da planira da predloži ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Ponovo protest protiv promene imena

U međuvremenu, građanska udruženja su, drugo veče zaredom, ispred parlamenta u Skoplju održala protest protiv dogovora Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Severna Makedonija.

Učesnici protesta su zahtevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promenu ustavnog naziva Makedonije, ističući da je sporazum o imenu štetan po zemlju, javila je MIA.

"Svaki građanin bi trebalo da se priključi protestima i odbaci sporazum. Ovo su kritični trenuci za zemlju, ustanimo protiv neodgovornih političara", rekao je jedan od učesnika protesta.

Neki od demonstranata su pevali patriotske pesme i izvikivali ime predsednika Đorđa Ivanova.

Tokom jučerašnjeg protesta, uhapšeno je deset osoba zbog narušavanja javnog reda, prenosi MIA.

Rasprava o nepoverenju Ciprasu

S druge strane, grčki parlament počeo je večeras raspravu o zahtevu za nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, koji je podneo lider glavne opozicione partije Nova demokratija Kirijakos Micotakis.

Rasprava će se okončati do 14 časova u subotu, odlučilo je Predsedništvo parlamenta, prenosi ANA.

Micotakis je, podnoseći zahtev, optužio vladu da i ekonomijom i nacionalnim pitanjima rukovodi "na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta", a sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i "konačnim udarcem za Grke koji su pretrpeli godine stroge štednje".

"Cipras se sprema da potpiše sporazum i obaveže zemlju okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svestan izbor kako bi se skrenula pažnja sa ekonomskih pitanja", rekao je opozicioni lider.

Inače, zahtev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament, napominje grčka agencija.

Ciprasova vladajuća levičarsko-desničarska koalicija ima 154 mesta u parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne, ocenjuje Rojters.

Međutim, ukazuje britanska agencija, ukoliko parlament ipak izglasa nepoverenje vladi, Cipras bi morao da mandat preda predsedniku zemlje. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво