Han: Ivanov nepristojan, morao je da sasluša Zaeva

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han izrazio je očekivanje da će, u svetlu dogovora Ciprasa i Zaeva oko imena, zemlje članice EU dati "zeleno svetlo" Evropskoj komisiji za početak priprema za pristupne pregovore sa Skopljem.

"Ubeđen sam da će zemlje članice posle ovog sporazuma podržati predlog Komisije i dati pozitivnu preporuku za početak pristupnih pregovora", poručio je Han.

Johanes Han se na brifingu za novinare u Briselu osvrnuo i na odbijanje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da potpiše sporazum o imenu koji su postigli premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Ivanov je posle samo dva minuta izašao sa jučerašnjeg sastanka sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Makedonije Zoranom Zaevim i Nikolim Dimitrovim.

"Na njemu je da ima svoje mišljenje, ali morao je da sasluša premijera. To je izraz osnovne pristojnosti", rekao je Han.

Naglasio je da iako predsednik ima svoju "ustavnu ulogu", svi i u Makedoniji i Grčkoj moraju da razumeju da je u pitanju sporazum koji vodi normalizaciji između dve zemlje.

"A normalizacija uvek znači poboljšanje mogućnosti za ljude, za poslove, jednostavno bolje mogućnosti za život", poručio je Han.

On je ponovio da u slučaju Makedonije to znači i otvaranje mogućnosti za dalje evratlantske integracije.

Zemlje članice EU i dalje pregovaraju o mogućnosti postizanja konsenzusa oko početka pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

Ukoliko se dogovor postigne Evropski savet bi na samitu 28. i 29. juna trebalo da da i zvanično "zeleno svetlo" za početak prstupnih pregovora Skoplja i Tirane.

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašava se da su zemlje čalnice i dalje neodlučne da odobre nove korake u pristupnom procesu prvenstveno kada je reč o Albaniji i kvalitetu sprovednih reformi u oblasti vladavine prava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво