Mađarska, krivci za smrt 71 izbeglice osuđeni na po 25 godina zatvora

Pripadnici bande koja se bavila krijumčarenjem ljudima osuđeni su u Mađarskoj na po 25 godina zatvora, jer su dozvolili da se 71 osoba, izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, među kojima su bili i deca i žene, uguši u kamionu 2015. godine, prenela je agencija "Rojters".

Četvorica krijumčara su kamion sa telima 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece ostavili na auto-putu pored mesta Parndorf, 26. avgusta 2015. godine.

U Austriji i širom Evrope ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, tražeći da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je krenula iz Budimpešte, a dan nakon toga ostavljenja u zaustavnoj traci na auto-putu A-4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je posle prijave kontrolisan nakon dužeg stajanja u zaustavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, utvrđeno je da su se izbeglic ugušile još tokom vožnje.

Tragovi u unutrašnjosti kamiona pokazali su da su žrtve očajnički pokušavale da se izbave, da otvore vrata kamiona, ali im to nije uspelo. Tako je u kabini, na strani suvozača pronađena rupa koju su izbeglice napravile u pokušaju da se spasu iz kamiona.

Mađarska policija uhapsila je veoma brzo prve osumnjičene, a suđenje optuženima (10 Bugara, Avganistanac i Libanac) počelo je prošle godine u junu u mađarskom gradu Kečkemetu, jer su vlasti utvrdile da su migranti umrli u Mađarskoj.

broj komentara 0 pošalji komentar