Gruevski: Severnu Makedoniju sam odbio 2009. godine

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski oštro je kritikovao dogovor Skoplja i Atine oko budućeg imena Makedonije, tvrdeći da je naziv Severna Makedonija odbio još 2009. godine.

"Javno odbačeno 2009. - danas prihvaćeno, ali u daleko lošijoj verziji. Ne samo za spoljnu, već i za unutrašnju upotrebu, uz promenu ustava, odricanje od dijaspore, istorije ASNOM-a, Ilindenskog ustanka i identiteta", napisao je Gruevski na Fejsbuku.

Reakcija Gruevskog usledila je dva dana pošto su premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras postigli dogovor oko novog imena - Republika Severna Makedonija, čime su otvorena vrata za okončanje 27 godina dugog diplomatskog spora dve države.

Protiv ovog rešenja ustala je opozicija u obe države, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov najavio je da neće potpisati zakon kojim bi ovo rešenje postalo pravosnažno.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 21:33)
mirjana [neregistrovani]

i on

i Ivanov i cela vmrovska "'bratija'' kazu samo ono sto su sve odbili,pa sto ne kazu sta je bio ili jeste njihov predlog o imenu,pa da se o njemu narod izjasni.Ovako ostavili ''vruc krompir'' novoj Vladi,pa im sad nista ne valja.Kad su tako pametni ,a imali su toleke godine vlast sto to nisu pre resili?

(četvrtak, 14. jun 2018, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

zasto ?

samo i iskljucivo iz licnih razloga da ga ne snadje ono sto mu ssada sledi