Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU

Veliki cilj za vreme predsedavanja Austrije EU je da stabilnost, bezbednost i blagostanje budu i u budućnosti nešto što se podrazumeva u Uniji, istakao je pred austrijskim parlamentom kancelar Sebastijan Kurc, predstavljajući prioritete zvaničnog Beča.

Sebastijan Kurc je, obraćajući se poslanicima, istakao da je zaštita spoljnih granica EU jako važna, zbog čega će jasan fokus biti na tome.

Kurc je rekao da je za unutrašnju bezbednost neophodno znati ko može da imigrira, a ko ne, i da je bitno da vlade odlučuju ko može da dođe u Evropu, a ne krijumčari.

Planirani Samit EU u Salcburgu u septembru biće u znaku borbe protiv ilegalne migracije, najavio je Kurc dodajući da je važno da se na tom skupu dogovori jačanje Fronteksa, kako personalno, tako i kroz proširenje mandata u pravcu aktivne borbe protiv krijumčara i saradnje sa trećim državama.

"Moramo sve učiniti da ostanemo konkurentni", poručio je kancelar dodajući da je neophodno obezbediti blagostanje u EU.

Kurc je rekao da se radi o izgradnji digitalne infrastrukture, upotpunjavanju zajedničkog tržišta, kao i uvođenju mogućnosti za oporezivanje "internet giganata".

Pored toga važno je, kako je rekao, investirati u istraživanje i razvoj.

Dalje je rekao da će treći prioritet biti fokus na susedstvu, jer samo ako u susedstvu postoji stabilnost i bezbednost – to je moguće i u EU.

Šefica austrisjke diplomatije Karin Knajsel, kako je najavio, posvetiće se prioritetu daljeg približavanja Zapadnog Balkana EU.

"Naš je zadatak da taj region što je moguće bolje pomognemo u približavanju Uniji", smatra Kurc.

Na kraju je pozvao sve stranke na saradnju tokom polugodišnjeg predsedavanja EU.

"Važno je da u ovoj godini vučemo na jednoj strani konopca, nezavisno od partijske pripadnosti, na dobrobit Austrije i EU", zaključio je Kurc.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара