Borisov odbio da se sastane sa Ivanovom u Sofiji

Premijer Bugarske Bojko Borisov odbio je susret sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovom, koji je planiran za sutra, zbog odnosa šefa makedonske države prema dogovorenom sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Predsednik Đorđe Ivanov savršeno dobro zna da Bugarska najviše želi da se Makedonija pridruži EU i NATO-u i da doživi prosperitet, rekao je Borisov u jednoj od mnogobrojnih današnjih izjava, nakon što je odlučio da odbije da razgovara sa makedonskim predsednikom.

Dodao je da se prema Ivanovu uvek ponašao sa velikim poštovanjem, ali da sada ne želi da se meša u rad makedonskih institucija kada je reč o sporu sa Grčkom.

Borisov je dodao da je ovaj spor blokirao Makedoniju decenijama.

Susret Đorđa Ivanova sa Bojkom Borisovom bio je deo zvaničnog programa posete makedonskog predsednika Sofiji.

Bugarski portal 24 sata je naveo da je Borisov navodno naložio i ministarki inostranih poslova Bugarske, Ekaterini Zaharijevoj, da takođe ne prihvati susret sa Ivanovom.

Podseća se da je poseta zamenice premijera i ministarke Zaharijeve Skoplju planirana za 15. i 16. jun.

Na pitanje da li će doći do susreta Borisova i Zaharijeve sa Ivanovom, iz Ministarstva spoljnih poslova u Sofiji je saopšteno:

"Naš stav je principijelan i jasan, kao i cele međunarodne zajednice. Integracija u EU i NATO je ključna za budući razvoj naše susedne države, i to ne treba dovoditi u pitanje."

Prema programu posete bilo je planirano da se sa premijerom i ministrom inostranih poslova, razgovara i o sporazumu o sporu sa Grčkom oko imena.

Ivanov: Zakleo sam se da će poštovati Ustav

Đorđe Ivanov je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom rekao da je Borisov odabrao stranu, a da nije shvatio glavni cilj svog predsedavanja Unijom.

Makedonski predsednik ocenio je da su bugarski novinari pali pod uticaj stranih faktora i dela bugarske vlasti kada su za njega rekli da svojim odlukama destabilizuje Makedoniju.

"To su spekulacije. Ja ne destabilizujem Makedoniju i ne prihvatam takve kvalifikacije. Ja nisam prepreka stabilnosti regiona. Znam ko je odgovoran za stanje u Makedoniji, znam ko ugrožava njenu budućnost, znam kome smeta pravo prosperiteta jedne nacije. Dakle, budite umereni u svojim kvalifikacijama i ne podležite stranim uticajima", rekao je Ivanov.

Ivanov je naglasio da se zakleo da će poštovati Ustav.

"Ne mogu prihvatiti čin koji je u suprotnosti sa zakonima i ustavom Makedonije. Tak sporazum je lični čin, po mom mišljenju, premijera koji pritom nije uzeo u obzir sve posledice jednog takvog sporazuma", rekao je Ivanov.

Istakao je da postignuti dogovor Ciprasa i Zaeva o novom imenu Makedonije ne zatvara spor koji traje duže od četvrt veka, već da naprotiv otvara mnoga druga pitanja, stvarajući, kako je rekao, veliku neizvesnost i nesigurnost za Makedoniju i za region.

Ivanov je objasnio da je prvi put upoznat sa dokumentom u njegovom kabinetu i da nijednog trenutka nije bio uključen u dogovor.

On je izjavio da je Borisov preuzeo odgovornost za odbijanje susreta i dodao da bugarski premijer ne razume šta je glavni cilj EU.

"Premijer Bojko Borisov je preuzeo odgovornost zbog odbijanja da se sastane sa mnom, ali on ne razume glavni cilj EU", rekao je Ivanov nakon susreta sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Radev je rekao da Bugarska treba da razgovara ne samo sa vladom, već i sa predsednikom države, parlamentom i predstavnicima opozicije u Makedoniji.

Ivanov je juče odbio da prihvati dogovoreni sporazum sa Grčkom, prema kojem bi se, između ostalog, ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Republika Severna Makedonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво