Zaev: Imamo istorijski dogovor – Republika Severna Makedonija

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je predsedniku Prokopisu Pavlopulosu da je postignut dogovor sa Skopljem oko budućeg imena Makedonije, piše Ta nea. Makedonski premijer Zoran Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime – Republika Severna Makedonija. "Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Skoplje i Atina su rešili problem imena Makedonije, rekao je grčkom predsedniku Prokopisu Pavlopulosu premijer te države Aleksis Cipras, čime je, praktično, zatvoren 27 godina dug spor dve države.

"Donosim dobre vesti. Malopre mi je stigao odgovor premijera Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Postigli smo sporazum koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka vlada", rekao je izvor u grčkoj vladi.

Dogovor je potvrdio i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, obraćajući se naciji, rekao da su dve strane "postigle istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etički identitet".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev, najavljujući da će taj dogovor biti potvrđen na referendumu. 

Makedonski premijer, koji se naciji obratio praćen svim ministrima, rekao je da je tim dogovorom u istoriju otišlo i ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija". 

Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov će u sredu pre podne o dogovoru obavestiti i predsednika te države Đorđa Ivanova. 

Na vesti iz Atine i Skoplja odmah je reagovala i Evropska unija, čiji će ambasadori u sredu u Briselu raspravljati o tom pitanju.

Pristankom da se Makedonija ubuduće zove "Republika Severna Makedonija", Grčka se obavezala, uz doduše ozbiljan pritisak EU, Nemačke i SAD, da odustane od blokade makedonskog puta ka EU i NATO-u.

Dogovor Skoplja i Atine pozdravili su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i specijalni izaslanik UN Metju Nimic koji je odluku o imenu nazvao "uzajamno korisnim rešenjem za širi region".

broj komentara 25 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 18:05)
Serdo [neregistrovani]

"nacionalni identitet"

Kaže Zajev " jačamo nacionalni identitet". Oni koji imaju istorijski identitet (recimo Srbi i Grci) ne moraju da ga jačaju. Identitet ili imaš ili nemaš. Severna tragi-komedija. Hahaha

(sreda, 13. jun 2018, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

ljudi

prefiks ,,severna ,, je samo rec zato daj oladite. Do sada se zvala Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija pa je opet narod zvao samo Makedonija. Po meni bi veci udar bio da su Makedonci morali da menjaju grb,zastavu i ostale drzavotvorne simbole.

(sreda, 13. jun 2018, 10:23)
anonymous [neregistrovani]

U istoriju je

otisla i "makedonska" nacija, ako je ikad i postojala. Oni su ovim sporazumom priznali da nisu makedonci. Kako mozes biti Makedonac ako nemas pravo na Istocnu, Zapadnu i Juznu Makedoniju.

(sreda, 13. jun 2018, 09:54)
anonymous [neregistrovani]

Pogledaj mapu balkana iz 18-19-og veka

I bice ti mnogo toga jasnije sta su turci i austrougarci na balkanu nacinili i gde je bila srbija.

(sreda, 13. jun 2018, 09:09)
anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Da li je istorijski dogovor ili veliki problem buducim generacijama i u Makedoniji i u Grckoj. Sada grci mogu traziti da se severna pripoji juznoj ili makedonci da se juzna pripoji severnoj.

(sreda, 13. jun 2018, 09:04)
Tek toliko... [neregistrovani]

Sad je i Aleksandar...

Severnomakedonski!

(sreda, 13. jun 2018, 08:45)
anonymous [neregistrovani]

Све у пакет

Ускоро решење и за Македонску Цркву јутрос најавио Варталомеј

(sreda, 13. jun 2018, 07:41)
anonymous [neregistrovani]

istoriski dogovor....

... pa sta je tu istorisko? Ste radili 27 godina osim sto ste zamajavali narod?

(sreda, 13. jun 2018, 03:16)
milan lala [neregistrovani]

Poltron

Cestitke Severni Makedonci , vise niste Makedonci nego od danas Severni Makedonci, kum Cipras i vas tata Zaev su vam dali novo ime. Sta se sve nece uraditi da se postane zapadni poltron

(sreda, 13. jun 2018, 03:11)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Resenje a ne konflikta...

Ma ovo resenje je daleko od konflikta i jedini ,,pravo zadovoljan je Pendagon...,Aliansa ce dobiti jos jednu clanicu,,daklem situacija se pogorsava,,Ziveo!!NATOp.
I Rusi se smeju ironicno.....Pero