Hrvatska predsednica opet kritikovala premijera

Otvoreni sukob u državnom vrhu Hrvatske nastavljen je i danas, kada je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, prema oceni hrvatskih medija, najžešće do sada kritikovala vladu i premijera Andreja Plenkovića, ocenivši da nema ni pomaka ni reformi, a premijer, kako je rekla, ne prihvata kritiku. Plenković na kritike odgovara ističući da je hiljadu posto siguran da njegova vlada zemlju vodi u pravom smeru, kao i da ga kritike šefice hrvatske države uopšte nisu dotakle.

Kolinda Grabar Kitarović je to poručila na Danu privrednika u Hrvatskom udruženju poslodavaca, dok je Plenković slušao sedeći u prvom redu.

Grabar Kitarovićeva je konstatovala da, nakon tri i po godine mandata, uprkos porukama koje je upućivala o stanju hrvatske privrede, mora da zaključi da "rasprave s ovakvih događaja po pravilu ne padaju na plodno tlo".

Ona je rekla da pozdravlja sve što je vlada do sada učinila, ali je dodala da sve to ne menja glavne pokazatelje hrvatske privrede kao što je privredni rast u odnosu na uporedive države, najslabijeg učešća izvoza u BDP-u u odnosu na uporedive države, poslednja mesta na lestvicama pokazatelja o poslovanju, relativno nizak kvalitet ljudskog potencijala u okviru EU, visoki nivo iseljavanja, gotovo najniža ulaganja u istraživanja i razvoj na nivou EU.

Hrvatska predsednica je prozvala vladu zbog nesistemskog pristupanja problemima i loših odluka, ali i zbog nedovoljne zainteresovanosti za goruće i strateške probleme.

"Brine nivo negiranja problema, proziva se zbog pesimizma onih koje upućuju na problem, građani se ućutkuju ili ignorišu", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Dotakla se i Plenkovićevog odbijanja da održi zajedničku sednicu vlade na temu demografije i dodala: "Građani su ljudi kojima moramo služiti i oni su uvek važniji od nas. Narodu se ne govori da nije u pravu jer oni su tu da sude o nama, a nismo mi tu da sudimo o njima."

Kako je preneo portal Indeks, Plenković je govorio pre predsednice i pokušao je, kako se navodi, da opravda rad vlade hvaleći se dostignućima.

Plenković: Nisu me dotakle kritike predsednice

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čiji je kabinet pa i njega lično oštro kritikovala predsednica Kolinda Grabar Kitarović, izjavio je nakon toga da je to njeno demokratsko pravo, da je hiljadu posto siguran da njegova vlada zemlju vodi u pravom smeru, te da ga kritike šefice hrvatske države uopšte nisu dotakle.

Grabar Kitarovićeva je tokom obraćanja u Hrvatskom udruženju poslodavaca povodom Dana privrednika, još jednom žestoko kritikovala vladu zbog izostanka reformi, propuštenih idealnih godina, nesistematičnosti, taktiziranja, populizma i političkog klijentelizma.

Plenković kaže da nije stekao utisak da su kritike bile upućene njemu lično.

"Nisam ja to tako video. Ako je neko pelcovan od populizma, onda sam to ja. Ne znam što je mislila. To pitajte nju", odgovorio je Plenković na pitanje novinara da li je kritiku predsednice doživeo lično.

Kritike predsednice nisu mu, tvrdi, zasmetale, jer "živimo u demokratskom društvu u kojem svako ima pravo da doprinosi svojim stavom, pa i predsednica".

Istaknuo je da Hrvatska ima vladu koja je, što se tiče kompetencija, vrlo snažna, a što se tiče smera zemlje – hiljadu posto je uveren da je vlada vodi u pravom smeru.

S tim u vezi je ponovio da je vlada u proteklih dvadesetak meseci napravila niz dobrih poteza, od poreznog rasterećenja do stvaranja boljeg poslovnog okvira i klime, privrednog rasta, veće zaposlenosti do sprečavanja totalne privredne katastrofe zbog propasti "Agrokora" donošenjem Zakona o vanrednoj upravi.

"To je ono što radi vlada i što ćemo nastaviti. Ko hoće da iznosi svoje stavove, ima pravo, uključujući i predsednicu", rekao je premijer.

Istakao je da osigurava političku stabilnost te da sve što radi gura društvo napred – u srce evropskog projekta, tešnju integraciju prema većim platama i kvalitetnijem životu hrvatskih građana.

Na kritike zbog zaostajanja Hrvatske za zemljama srednje i istočne Evrope objasnio je da zemlja, kako je rekao, nosi "svojevrsni kofer iz devedesetih", a sada nastoji ubrzano da nadomesti taj raskorak, prenela je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво