Grčki mediji: Pao dogovor Ciprasa i Zaeva – Republika Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.

"Dogovor bi mogao biti objavljen danas", rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedeljak, te najavili da će danas nastaviti razgovor kada bi sve trebalo da bude jasno.

Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

Grčki mediji objavili su detalje još nepotvrđenog sporazuma koji su navodno postigli premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, a prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime će biti korišćeno za sve namene.

Atinski list "Eifemerida" i "Radio 24/7" javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika.

Sporazum, između ostalog, predviđa izmenu Ustava, s tim da će morati da se izbriše član koji pominje "makedonsku manjinu" izvan granica zemlje. Posebna komisija će se, kako se navodi, razmotriti korišćenje robnih marki dveju zemalja.

Koraci koji slede nakon potisivanja sporazuma su ratifikacija u makedonskom parlamentu, a ako predsednik Đorđe Ivanov odbije da ga potpiše, odmah bi trebalo da bude održano i drugo glasanje.

Po ratifikaciji sporazuma, Grčka će uputiti pismo EU i NATO kojim će podstaći pregovore o pristupanju Severne Makedonije u EU i NATO, pod uslovom da se izvrši reviziju Ustava.

Savet ministara inostranih poslova (25-26 juna) i samit EU (28-29. juna) bi tražio da se Severnoj Makedoniji da pozitivan signal za početak pregovora o pristupanju, uprkos protivljenju Francuske i Holandije, ali uz podršku Nemačke .

Severna Makedonija bi na samitu NATO, 11. jula, bila pozvana u članstvo Alijanse, pod uslovom da se izvrše ustavne promene.

Potom bi vlada Zorana Zaeva poslala pismo u više od 190 država koje su priznale "Republiku Makedoniju" da će u bilateralnoj i međunarodnoj komuniciji biti korišteno novo ime.

U periodu od jula do decembra ove godine, vlada Zorana Zaeva će biti u obavezi da organizuje referendum i ako rezultat izjašnjavanja građana bude pozitivan, doći će do ustavnih promena.

Ako rezultati referenduma ne budu pozitivni predviđen je "plan B", koji predviđa održavanje parlamentarnih izbora koji bi imali referendumski karakter.

Nakon implementacije sporazuma u Severnoj Makedoniji, grčki parlament će ratifikovati sporazum istovremeno sa glasanjem o prijemu susdne zemlje u NATO.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 03:24)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Ista pesma....

Istu pesmu cemo slusati ...U Skopju "Solun je nas"
I u Solunu " Monastiri (Bitola) je nas"...Pero

(utorak, 12. jun 2018, 18:16)
Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Makedonija je Makedonija,

a Grka je propala, ki Srbija!

(utorak, 12. jun 2018, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

Severna Makedonija

"Juzna Srbija" je bilo mnogo bolje.

(utorak, 12. jun 2018, 17:51)
Drasko [neregistrovani]

Severna Makedonija

Naziv drzave me podseca na "Severna Korea"

(utorak, 12. jun 2018, 16:54)
anonymous [neregistrovani]

До сада ,

смо их звали Македонци. Од сада су значи "северњаци"!!

(utorak, 12. jun 2018, 13:54)
глас разума [neregistrovani]

Тешко време за Ципраса, могућ пад владе

Сада тек следи расплет, јер сам сигуран да Грци (мислим овде на народ) овакав договор никада неће прихватити. Разлог томе је веома прост... чим постоји Северна Македонија, онда се подразумева да мора постојати и Јужна Македонија, а то је она северна грчка покрајина чији је Солун центар. Прихватањем тог назива Грци аутоматски прихватају и будуће територијалне претензије свог северног суседа, јер ће се онда чинити легитимном жеља за историјским уједињењем Македоније у једну целину. Оваквом одлуком Ципрас Грке доводи у више него незгодан положај. Заправо јасно је да је то одлука НАТОа, нити Грци нити Македноци се ту ништа не питају, а то ће свима бити видљиво, тако што ће јасно видети колико се глас и Грка и Македонаца неће уважавати ни поштовати. Овај договор има само једну функцију, а то је убрзани пријем Македоније у НАТО чланство.

(utorak, 12. jun 2018, 13:12)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Lazna igra "Manipulacija" oko imena

Ovde se ne radi oko imena ove drzave,,nego oce da narodu prevari i da okreni paznju od stvarnog problema
od" Albanizacije " Makedonije,,i kao sto vidimo Skopje
nije u stanju da zaustavi….Pero

(utorak, 12. jun 2018, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

neverovatno

zasto komentarisete kad ne znate ni osnovne stvari.Severni deo Grcke se zove Makedonija.Dakle postoji Makedonija u Grckoj,pa bi to bila ta vasa juzna Makedonija.

(utorak, 12. jun 2018, 12:08)
anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Posto je pao dogovor oko imena sada Makedonija ulazi u NATO.To je bio cilj Zapada i onda druge optuzuju za mesanje a oni se sluze svim metodama od pritisaka,medija,pretnji,postavljanja svojih ljudi pa i do rata po potrebi.Pa opet druge optuzuju za mesanje a nema dela teritorije na kugli zemaljskoj gde nesto ne burgijaju za sebe.

(utorak, 12. jun 2018, 12:03)
Nenad [neregistrovani]

Hm.....

Moze li neko da mi kaze gde je onda Juzna Makedonija?