Pregovori Skoplja i Atine, bez detalja o razgovoru Zaeva i Ciprasa

Makedonski i grčki premijeri, Zoran Zaev i Aleksis Cipras telefonski razgovarali o napretku pregovora o budućem imenu Makedonije, javlja Katimerini. Za utorak najavljen još jedan ovakav razgovor, nakon čega bi moglo biti jasnije da li su dve države zaista na korak od rešavanja pitanja koje već 27 opterećuje odnose dve države.

Gotovo sat vremena trajao je telefonski razgovor premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa posvećen napretku koji su dve strane postigle tokom pregovora o budućem imenu Makedonije, javljaju grčki Katimerini i makedonski Plusinfo.

Iako je ovaj razgovor najavljivan kao ključni, za sada nisu objavljeni dodatni detalji o sadržaju dijaloga dva premijera, ali je saopšteno da će Zaev i Cipras u utorak nastaviti dijalog. 

Razgovor između dvojice premijera usledio je posle desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije. 

"U toku su poslednji napori da se približe stavovi i kada se to desi, zajednički ćemo saopštiti srećnu vest građanima Republike Makedonije i građanima Republike Grčke", rekao je ranije u ponedeljak Zaev, koji bi tokom dana trebalo da otputuje u Nemačku.

Zaev, međutim, nije želeo da komentariše navode da će, ukoliko se usaglase Skoplje i Atina, ubuduće biti upotrebljavano ime "Republika Severna Makedonija".

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи