Dva nova uslova Grčke odlažu sporazum o imenu?

Funkcioner najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, koji je ranije rekao da bi do susreta premijera Grčke i Makedonije u vezi sa imenom Makedonije moglo doći danas ili sutra u Prespi, sada tvrdi da bi sve, ipak, moglo biti zaustavljeno, nakon što je zvanična Atina severnom susedu ispostavila još dva uslova za postizanje sporazuma. Možda će Skoplje zvati Atinu i nadam se da će biti vrlo skoro, rekao je Zoran Zaev.

Antonio Milošoski je, naime, ranije danas prvi izašao sa informacijama da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, danas ili sutra sastati u Prespi.

Sada, pak, kaže da je zvanična Atina kasno sinoć dostavila dva nova uslova za "paket".

Milošoski je na Fejsbuk profilu napisao da se prvi uslov tiče jezika, a drugi prijema u članstvo NATO-a tek pošto bude održan referendum o novom imenu i usvojene ustavne promene.

Makedonska vlada je danas odbila da komentariše ove informacije, koje, kako su rekli, nemaju zvanični karakter.

Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da je još uvek optimista da bi višegodišnji spor sa Grčkom oko imena mogao uskoro da bude rešen. 

Zaev je na pitanje novinara kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao da tačan datum ostaje nepoznat. 

"Možda će Skoplje zvati Atinu i nadam se da će biti vrlo skoro", rekao je on, prenosi MIA.
Prema njegovim rečima, samiti NATO i EU u narednih mesec dana treba da posluže kao krajnji rok za dalji napredak u razgovorima sa Atinom. 

Inače, na Fejsbuk objavu Milošoskog, koji je bio ministar spoljnih poslova u vladi Nikole Gruevskog, reagovala je samo opoziciona grčka Nova demokratija zahtevom šefu diplomatije Nikosu Kocijasu da objasni kako je moguće da bivši makedonski ministar ima informacije u vezi sa sporazumom, a da oni o tome nisu obavešteni.

Nova demokratija strahuje, kako se navodi, da Cipras i Kocijas nameravaju da dovedu građane Grčke pred svršen čin.

"Ponovo upozoravamo premijera da ne poseduje politički legitimitet da odlučuje u ime države i da preuzima ličnu odgovornost za odluke koje bi mogle loše da utiču na interese Grčke", saopšteno je iz te opozicione stranke.

U međuvremenu, nakon jučerašnjih masovnih protesta u 24 grčka grada, novi su najavljeni za 8. jul u Atini.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

@Greska

Егејска Македонија је увек била и увек ће бити део Грчке. Ово је све последица проблема везаног за Космет, који је отворио пандорину кутију свуда.

(petak, 08. jun 2018, 17:16)
anonymous [neregistrovani]

Greska

Ne "deo severne Grcke", vec svoju Egejsku Makedoniju

(petak, 08. jun 2018, 07:48)
anonymous Sklavinija, ...Vardarska banovina [neregistrovani]

Pravo ime BJRM

I slovenci su morali da se odreknu imena svoje države - zvala se Karantanija (od 7. do 10. veka).To ime je asociralo na germansku pokrainu Karlsten i zapad je nametnuo vizantijsko ime koje su slovenci od 18. veka milom ili silom prihvatili.Slično će biti i sa BJRM, jer na vreme nije usvoila svoje originalno ime, kao na pr. Srbija, Hrvatska, BIH, ,,Zato sada mora da poštuje i prihvati istorujsku činjenicu da joj je pravo ime Sklavinija - kako su je 7. - 9. veka zvalu vizantinci ( spisi Konstantina V Kopronima i Konstantin VII Porfirogeneta...) ili iz novije istorije Vardarska banovina, ..

(četvrtak, 07. jun 2018, 23:42)
Bubic [neregistrovani]

Istina

Makedonija je geografski naziv jednog dela Balkana. Ime je elinsko-grckog porekla i nama nista sa slovenskim zivljem na Balkanu. Danasnji sloveni u Rep. Makedoniji govore odredjeni jezik,bez nikakve sumnje iz grupe slovenskih jezika.Ista je slika sto se tice sledecih naziva-Crna Gora, Vojvodina, Sumadija, Kosovo, Bosna, Hercegovina, Istra, Dalmacija i t.d.Ne postoje naravno niti kosovski, niti crnogorski,niti vojvodjanski, niti sumadijski jezik i nacije.Tim putem Grcka zauzima cvrsti i pravedni stav, pa i zato ne priznaje Kosovo. Stvari su izuzetno jednostavni.......

(četvrtak, 07. jun 2018, 21:56)
Perica [neregistrovani]

Adio !

Neće .jedino ako se zove Južna Srbija...

(četvrtak, 07. jun 2018, 21:05)
anonymous [neregistrovani]

kako god bilo

dzaba grci odugovlace jer ce Makedonija dobiti ono sto je i njeno , deo severne Grcke.