Dva nova uslova Grčke odlažu sporazum o imenu?

Funkcioner najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, koji je ranije rekao da bi do susreta premijera Grčke i Makedonije u vezi sa imenom Makedonije moglo doći danas ili sutra u Prespi, sada tvrdi da bi sve, ipak, moglo biti zaustavljeno, nakon što je zvanična Atina severnom susedu ispostavila još dva uslova za postizanje sporazuma. Možda će Skoplje zvati Atinu i nadam se da će biti vrlo skoro, rekao je Zoran Zaev.

Antonio Milošoski je, naime, ranije danas prvi izašao sa informacijama da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, danas ili sutra sastati u Prespi.

Sada, pak, kaže da je zvanična Atina kasno sinoć dostavila dva nova uslova za "paket".

Milošoski je na Fejsbuk profilu napisao da se prvi uslov tiče jezika, a drugi prijema u članstvo NATO-a tek pošto bude održan referendum o novom imenu i usvojene ustavne promene.

Makedonska vlada je danas odbila da komentariše ove informacije, koje, kako su rekli, nemaju zvanični karakter.

Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da je još uvek optimista da bi višegodišnji spor sa Grčkom oko imena mogao uskoro da bude rešen. 

Zaev je na pitanje novinara kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, rekao da tačan datum ostaje nepoznat. 

"Možda će Skoplje zvati Atinu i nadam se da će biti vrlo skoro", rekao je on, prenosi MIA.
Prema njegovim rečima, samiti NATO i EU u narednih mesec dana treba da posluže kao krajnji rok za dalji napredak u razgovorima sa Atinom. 

Inače, na Fejsbuk objavu Milošoskog, koji je bio ministar spoljnih poslova u vladi Nikole Gruevskog, reagovala je samo opoziciona grčka Nova demokratija zahtevom šefu diplomatije Nikosu Kocijasu da objasni kako je moguće da bivši makedonski ministar ima informacije u vezi sa sporazumom, a da oni o tome nisu obavešteni.

Nova demokratija strahuje, kako se navodi, da Cipras i Kocijas nameravaju da dovedu građane Grčke pred svršen čin.

"Ponovo upozoravamo premijera da ne poseduje politički legitimitet da odlučuje u ime države i da preuzima ličnu odgovornost za odluke koje bi mogle loše da utiču na interese Grčke", saopšteno je iz te opozicione stranke.

U međuvremenu, nakon jučerašnjih masovnih protesta u 24 grčka grada, novi su najavljeni za 8. jul u Atini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво