Kocijas: Vreme je za veliko "da" ili veliko "ne"

Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija, tri su nova imena za tu bivšu jugoslovensku republiku, i još uvek su na stolu, potvrdio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji kaže da rešenje očekuje u narednim danima.

Nikos Kocijas je u intervjuu za državnu televiziju ERT rekao da je telefonski razgovor premijera dve države, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, odložen zbog problema sa kojima se suočava vlada u Skoplju.

Ističe, da se nada da će za nekoliko dana, te teškoće biti prevaziđene.

"Sada je vreme da kažemo veliko 'da' ili veliko 'ne'. Dogovor nije trka od 100 metara, postoje pukotine i padovi i moramo imati strpljenje. Ali, dok nema potpisa za sporazum, ništa nije učinjeno ", rekao je Kocijas.

Prema njegovim rečima, sporazum je dobar kompromis prema kojem obe strane dobijaju.

Kocijas nije želeo da komentariše informacije o tome da je dogovoreno ime Severna Makedonija i rekao je da će ime koje će se dogovoriti objaviti dva premijera.

Rekao je, međutim, da je predlog "Vardarska Makedonija" odbila makedonska vlada jer ih, kako je rekao, podseća na vreme okupacije.

Govoreći o mogućim imenima, Kocijas je rekao da je "Atina predložila Skoplju da predloži nova imena ako ne prihvati bilo koji od predlog posrednika UN u tim pregovorima – Metju Nimica".

Takođe  je odgovorio na kritike opozicije, rekavši da su prethodne grčke vlade usvojile rešenja, kao što je Republika Makedonija-Skoplje, kao dvostruku formulu, bez potrebe za opštom upotrebom, odnosno "erga omnes".

"Naš nacionalni interes je rešiti pitanje imena s našim susedima, a to je cilj naše aktivne spoljne politike", rekao je Kocijas, preneli su grčki i makedonski mediji.

"Priznanje Skoplju za vraćanje crkve svojoj tradiciji"

Kometarišući preimenovanje nepriznate Makedonske pravoslavne crkve u Ohridsku arhiepiskopiju, šef grčke diploamtije smatra da taj čin treba pozdraviti.

Kocijas je rekao da treba odati priznanje za hrabrost ljudima u Skoplju, koji misle da crkva treba da se vrati svojoj tradiciji, koja ne provocira pitanje postojanja položaja Grčke pravoslavne crkve.

Rekao je da pregovori između Makedonske ohridske arhiepiskopije i Vaseljenske patrijaršije traju godinu dana.

Kocijas kaže da Vaseljenska patrijaršija razgovara o priznanju Makedonske pravoslavne crkve kao Ohridske arhiepiskopije i dodao da to nije pitanje koje se tiče Sinoda Grčke pravoslavne crkve, te da bi bilo bolje i da se u to ne mešaju.

"Kao građani, naravno, mogu ako ih se to tiče, ali kao institucija to nije njihovo pitanje", rekao je Kocijas, preneli su makedonski mediji.

Objasnio je da kada je GPC odlučila da podrži proteste protiv novog imena Makedonije ranije ove godine, Sveti Sinod je znao da su pregovori u toku između crkve u Skoplju i Vaseljenske patrijaršije i morali su to da poštuju.

"Crkva u Skoplju je pitanje Vaseljenske patrijršije i nije tema Grčke crkve. Bolje bi bilo da se u to ne mešaju, a još bolje bi bilo ako bi podržala ovo rešenje", zaključio je Kocijas.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 05. jun 2018, 18:02)
anonymous [neregistrovani]

А шта се нас то тиче?

Немамо ли ми своја посла?

(utorak, 05. jun 2018, 17:25)
anonymous [neregistrovani]

Makedonija

Ako Grci pristanu da u imenu njihovog severnog suseda ostane rec Makedonija ,kad tad ce se suociti sa zahtevom da se ta Makedonija ujedini sa grckim delom Makedonije.Imace Kosovo u Grckoj!Ni severna ,ni juzna,ni vardarska.Nek izaberu neki drugi naziv!

(utorak, 05. jun 2018, 15:54)
anonymous [neregistrovani]

Makedonija

Ako Grci pristanu da u imenu njihovog severnog suseda ostane rec Makedonija ,kad tad ce se suociti sa zahtevom da se ta Makedonija ujedini sa grckim delom Makedonije.Imace Kosovo u Grckoj!Ni severna ,ni juzna,ni vardarska.Nek izaberu neki drugi naziv!

(utorak, 05. jun 2018, 14:32)
anonymous [neregistrovani]

re: ime

To se zove Logika.Donja Srbija je mnogo pravilnije nego Gornja Makedonija.Sem toga, mnogi ne shvataju da nema ni Gornje Makednije kao drzave ako nema Donje Makedonije ili barem drzave Makedonije (kao Donja Volta i Gornja Volta).To nema nigde u svetu.Ni Severne Makedonije nema bez drzave Juzna Makedonija.Tako nesto ne postoji, samo jedna.Kao Severna Koreja i Juzna Koreja, kao Severni Sudan i Juzni Sudan,...Gubljenje vremena!Pametan svet, nema sta.Izmisljaju toplu vodu.

(utorak, 05. jun 2018, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Ime

Bilo koji od ovih imena izaberu, zvucice kao da je to nekada bila Grcka zemlja pa su je odcepili... a to nije tako bilo. To nisu Grci u "Makedoniji" oni su Slavenci. Prije bi se trebala zvati Donja Srbija neko Gornja Makedonije

(utorak, 05. jun 2018, 11:17)
anonymous [neregistrovani]

Iskreno

Moram da priznam deka si vo pravo.pozdrav od mkd.

(utorak, 05. jun 2018, 10:52)
anonymous [neregistrovani]

Okupacija

Vardarska Makedonija ih podseca na okupaciju ? Sreca sto su ziveli u toj "okupaciji" pa danas mogu da se nazivaju makedoncima