Slovenija, za vikend otkrivena 75 migranta

Na graničnom prelazu Bregana–Obrežje u teretnom vozilu otkriveno je četvoro stranaca koji su se krili među teretom i predati su hrvatskim kolegama, saopštila je slovenačka policija.

"Policajci su tokom vikenda u opštinama Metlika i Črnomelj otkrili i zadržali 75 stranaca koji su nezakonito ušli u Sloveniju", saopštila je Policijska uprava Novo Mesto, prenela je Hina.

Radi se o državljanima – Pakistana, Avganistana, Alžira, Sirije, Maroka, Indije i Tunisa koji su nakon dolaska policije zatražili međunarodnu zaštitu te su smešteni u azilni dom.

Kako se sumnja, oni su u Sloveniju ušli na mestima gde je reka Kupa plića ili su je preplivali, a na taj način je poslednjih meseci u tu zemlju ušlo više desetina ilegalnih migranata.

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je sve pod kontrolom i da situacija nije ni izdaleka kritična kako je bilo u vreme masovnih migracija takozvanom balkanskom rutom 2016/2017. godine.

Pitanje ilegalnih migracija u Sloveniji, koja se nalazi u jeku kampanje pred parlamentarne izbore u nedelju, jedna je od vodećih političkih tema koju je nametnula Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja je među vodećim partijama prema predizbornim anketama, navela je Hina.

Bivši premijer i dosadašnji lider konzervativne opozicije Janez Janša, koji bi mogao biti i novi premijer, poslednjih meseci zaoštrio je retoriku prema migracijskom pitanju, približivši se poziciji mađarskog premijera Viktora Orbana.

Janšina stranka na predizbornim plakatima izašla je s tvrdnjom da jedan ilegalni migrant poreske obveznike košta skoro 2.000 evra mesečno, što negiraju vladini izvori kao i navodnu mogućnost skorog novog migrantskog talasa, sa Bliskog istoka ili iz Afrike.

Odlazeći premijer Miro Cerar izjavio je nedavno u razgovoru za ljubljansko Delo da je njegova vlada prema migracijskom problemu vodila "uravnoteženu politiku", iako je u delu granice prema Hrvatskoj u jesen 2015. počela da postavlja bodljikavu žicu koja se tamo još uvek nalazi.

"Uvek ću se zauzimati za to da smo u tom pitanju solidarni, ali moramo obezbediti sigurnost naših državljana, a ne samo migranata", rekao je Cerar, koji u načelu osuđuje radikalnu protivmigrantsku retoriku Janšine stranke.

Žicu prema Hrvatskoj postavili smo u vreme najveće migrantske krize kad je u zemlju nekontrolirano ulazilo i do 12.000 ljudi dnevno, rekao je Cerar, te dodao da će se, ako i dalje bude u vrhu slovenačke politike ili na čelu vlade, zauzimati da se žica na granici narednih godina zameni panelnom ogradom "ili u celosti makne" ako to budu dopuštale prilike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво