HRT: Perkoviću i Mustaču potvrđen doživotni zatvor

Vrhovni sud Nemačke sa sedištem u Karlsrueu potvrdio je kazne doživotnog zatvora za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše pripadnike hrvatske i jugoslovenske tajne službe.

Odluka o reviziji postupka nosi datum 2. maja, a datum otpravka je današnji, javio je HRT pozivajući se na svoja saznanja.

Viši zemaljski sud u Minhenu osudio je 3. avgusta 2016. dvojicu agenata jugoslovenske tajne službe na doživotni zatvor, zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983.

Perković i Mustač su izručeni Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, kojem se Hrvatska tada veoma protivila.

Suđenje Perkoviću i Mustaču u Minhenu trajalo je 22 meseca, a nakon toga je njihova odbrana uložila žalbe, koje su odbijene.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. maj 2018, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

hapsenje i presuda dva "Hrvata"

Rade pa nije valjda da nisi ukapirao.I Hitler je hteo 1940 da komanduje u Jugoslaviji i Hrvatskoj.
Ti takozvani Hrvate misle da su rusenjem Jugoslavije se oslobadjaju od vlade srpske,i zaboravljaju da Tito nije Srbin bio.. A sadasnji nemci vladaju u Hrvatskoj i Sloveniji koji su toliko zeleli slobodu. Sada je imaju ali komande dolaze iz Berlina i Brisela. Pa neka ih kada su to hteli ali neka vrate ono stoio je Srpsko,Srpsku Krainu.

(ponedeljak, 28. maj 2018, 18:04) - Воронцов [neregistrovani]

Зашто их је осудио немачки суд?

Зато што је ликвидиран немачки сарадник. Од завршетка Другог светског рата Западна Немачка је била једна од држава заштитника усташа и одатле су они проводили субверзивне делатности против тадашње Југославије.

(ponedeljak, 28. maj 2018, 16:33) - Rade [neregistrovani]

dozivotni zatvor

Kako to da je nemacki vrhovni sud osudio dva hrvatska drzavljanina?

(ponedeljak, 28. maj 2018, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

pa da...

Njemacka,koja je najvise poticala raspad SFRJ,sada se pojavljuje na sceni kao fer igrac,sudi zlocinima,a svoju ulogu ne vidi,a ta uloga proizvela je ogromna stradanja u SFRY...Balvan u svom oku nikako da vide...