Skoplje i Atina ponovo bez dogovora, Nimic optimista

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije, Dimitris Kocijas i Nikola Dimitrov, ni posle dva dana pregovora u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nisu uspeli da se dogovore oko 27 godina dugog spora o imenu Makedonije. Izostanak dogovora potvrdio je posrednik UN, Metju Nimic. Sledeća runda razgovora u Briselu.

Optimizam grčkih i makedonskih diplomata da bi šefovi diplomatija dve zemlje, Dimitris Kocijas i Nikola Dimitrov, mogli u Njujorku postići dogovor o imenu Makedonije i na taj način otvoriti vrata makedonskim integracijama u NATO i EU, pokazao se neosnovan, jer su dvodnevni pregovori ostali bez rezultata.

"Nemamo dogovor. Dve strane nastavljaju pregovore. Na dobrom smo putu. Dvojica ministara će u Briselu nastaviti dijalog", rekao je posle razgovora Metju Nimic, koji u ime UN već 21 godinu posreduje u rešavanju ovog spora.

Nimic je, kao i mnogo puta ranije, rekao da očekuje da će dve strane pronaći rešenje problema.

"Pregovori su značajno intenzivirani. Kao što sam rekao, dve strane imaju čvrste stavove jer su u pitanju nacionalni interesi. Dve strane prepoznaju važnost postizanja rešenja i odlučne su da do toga dođe", rekao je Nimic.

Kocijas i Dimitrov su, tokom dva dana pregovora u sedištu UN, više od deset časova pokušavali da pronađu obostrano prihvatljivu formulaciju za buduće ime Makedonije, nadajući se da bi mogli da iskoriste momentum nastao posle makedonskog predloga "Republika Ilindenska Makedonija".

Dvojica ministara, posle ove runde pregovora, nisu komentarisali tok dijaloga.

Taj predlog nije naišao na preterano oduševljenje opozicije u Atini, dok su vlast i opozicija u Makedoniji bili prilično uzdržani nadajući se da bi prihvatanje ovog imena moglo ubrzati makedonske evroatlantske integracije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво