Hrvatska od danas raspolaže i imovinom država bivše SFRJ

Hrvatski sabor usvojio je konačno izmene i dopune Zakona o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama, pa i stavljanjem u funkciju onih nekretnina za koje nisu rešeni imovinskopravni odnosi.

I pre nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i Bosni i Hercegovini jer će to, kako je shvaćeno, u praksi značiti da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

Zbog toga su mnogi ovaj zakon protumačili kao "otimačinu" hrvatske države.

Predsednik Saveza Srba u regionu, Miodrag Linta, izjavio je da izmene i dopune Zakona o raspolaganju državnom imovinom zapravo predstavlja završni čin "otimanja imovine srpskih preduzeća".

Linta je ocenio da Hrvatska krši Sporazum o sukcesiji i pozivao Srbiju da reaguje tako što će poslati elaborat Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Savetu Evrope i tako upoznati međunarodnu zajednicu i javnost sa kršenjem ljudskih prava u Hrvatskoj.

Ukazao je da je otimanje srpske imovine u Hrvatskoj počelo 1991. godine, ali i da i dan-danas traje.

"Ovaj zakon predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, fabrika i drugih institucija. Podsećam da je još vlada HDZ-a Josipa Jovanovića 1991. usvojila uredbu kojom je počelo otimanje srpske imovine. Vlasnik nekretnina se proglasi državnim neprijateljem i kreće prodaja uglednim HDZ-ovcima. Proces traje 27 godina", rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, određene firme u Srbiji, koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj, sada su došle pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a Hrvatska, da bi sprečila eventualno povoljne presude Evropskog suda o vraćanju imovine srpskim firmama, "donosi ovaj skandalozni antievropski zakon".

Linta: Vrednost otete imovine blizu dve milijarde evra

Linta je naglasio da Hrvatska navedenim zakonom krši Sporazum o sukcesiji.

"Ovim zakonom Hrvatska krši ne samo sopstveni Ustav, evropsko zakonodavstvo, krši bečki Sporazum o sukcesiji – Aneks G tog sporazuma koji se zove Privatna svojina i stečena prava i u kojem se jasno kaže da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti vraćena prava koje su imali na dan 31. 12. 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama, moraju biti proglaššeni ništavnim. Hrvatska od 2004. godine, kada je taj sporazum stupio na snagu, odbija da vrati srpsku imovinu", rekao je Linta. 

Pozvao je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova da napravi eloborat o kršenju prava srpskih građana i srpskih pravnih subjekata i upozna međunarodne organizacije i međunarodnu javnost i Ujedinjene nacije sa tim da Hrvatska krši temeljnu vrednost EU i današnje civilizacije – ljudska prava.

Linta je dodao i da je jedna od procena da oteta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra.

"Različite su procene, jedna od procena je da ta imovina srpskih pravnih subjekata vredi blizu dve milijarde evra. Radi se o velikoj vrednosti. Slična situacija je sa otimanjem imovine proteranih Srba i srpskih povratnika – 40.000 otetih stanarskih prava, 50.000 zaostalih neisplaćenih kada je reč o otetoj dinarskoj deviznoj štednji, 800.000 katastarskih parcela – otetog poljoprivrednog i šumskog zemljišta", rekao je Linta.

Oštre reakcije u BiH 

Ništa manje oštro reagovali su i zvanični BiH koji su, kako su preneli tamošnji mediji, već najavili brojne korake zbog novonastale situacije.

Nezavisne novine su ranije danas objavile da bi ministar pravde BiH, Josip Grubeša, uskoro trebalo da se tim povodom sastane s predstavnicima nadležnih institucija Hrvatske.

"Najizglednije je da će taj sastanak biti održan u Zagrebu", naveo je ovaj banjalučki dnevnik.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je to loše rešenje po građane BiH, vlasnike i nosioce prava na imovinu i nekretnine u Hrvatskoj.

"Ovo pitanje nije se do sada tretiralo u institucijama BiH i na zvaničan stav i eventualni odgovor verovatno ćemo sačekati izvesno vreme", kaže Šarović za Nezavisne.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da je urgentno dobio informaciju o novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom u Hrvatskoj i da će hitno poslati urgenciju Savetu ministara BiH o zabrinutosti zbog imovine.

Procenjuje se da pravna lica iz BiH u Hrvatskoj imaju imovinu vrednu više od deset milijardi evra.

BiH bi mogla da ostane bez Dečje bolnice u Cavtatu, vile "Aurora" u Trstenom, hotela "Vis 2" i drugih nekretnina u Dubrovniku.

Odnosi se to i na 18 objekata u opštini Gradac, "Hepa" u Makarskoj, "Energopetrolove" pumpe, "Šipad" u Šibeniku, Naftni terminal u Pločama....

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво