Hrvatska, izabrani novi ministar finansija i potpredsednik vlade

Hrvatski sabor je tankom većinom potvrdio predlog vlade i za minista privrede i potpredsednika vlade izabrao Darka Horvata, odnosno Tomislava Tolušića.

Horvat će na toj funkciji zameniti bivšu ministarku Martinu Dalić, koja je podnela ostavku nakon što je portal Indeks obelodanio aferu sa mejlovima u vezi pisanja leks Agrokora.

Budući da je Dalićeva bila i potpredsednica vlade, na toj funkciji će je zameniti Tolušić.

Izbor Horvata i Tolušića pratila je burna rasprava zastupnika, a lider Hrvatske seljačke stranke Krešimir Beljak je zatražio čak i bezbednosnu proveru za novog ministra privrede.

"Tražim pauzu da bi se učinila bezbednosna provera budućeg ministra Horvata koji je juče, prekjuče javno izjavljivao da ima oružje kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada. Tražim da se svi skupa povučemo kako bi svi zastupnici a posebno Horvat prošli kroz detektor metala", rekao je Beljak.

Nadovezao se Stjepan Čuraj iz Hrvatske narodne stranke koji je zatražio da se odredi pauza da se odmore od svega što su, kako je rekao, dosad čuli.

Socijaldemokrata Gordan Maras pozvao je ponovno premijera Andreja Plenkovića na ostavku, a Ivan Vilibor Sinčić poslanike da zaustave "koruptivni voz koji ubrzava".

Maras je zatražžio pauzu zbog, kako je rekao, neviđene situacije u Hrvatskoj, onoga što bi u svakoj normalnoj zemlji bio povod za odlazak vlade i ostavku premijera.

"Vi se ponašate kao da je to sve normalno. Imamo nove informacije o umešanosti vlade i premijera u aferi 'Mejlovi', ali vi se ponašate kao da se ništa ne događa", rekao je Sinčić i dodao da umesto da Plenković prizna grešku i podnese ostavku, premijer je, kako je ocenio, sve bahatiji i uobraženiji.

"Sve će nas odvesti u jednu provaliju i sve će nas to skupo koštati", rekao je Sinčić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије