Kocijas i Dimitrov s Nimicom šest sati iza zatvorenih vrata

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije danas su, uz prisustvo specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica, šest sati razgovarali iza zatvorenih vrata u sedištu UN u Njujorku o imenu bivše jugoslovenske republike.

Razgovori će, kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, biti nastavljeni sutra u prepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će posle drugog dana razgovora neko od učesnika, ili čak svi, dati izjavu.

Uoči nove runde razgovora o imenu, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas su se sastali i sa generalnim sekretarom UN, Antonijom Guteresom, prenosi MIA.

Dvodnevni sastanak bi mogao biti poslednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije, ocenjuje grčki dnevnik To Vima.

"Ovaj sastanak je veoma važan i mogao bi da ima ključnu ulogu u pregovorima. Verovatno bi mogao da pruži poslednju priliku da se postigne napredak posle neuspeha sa predlogom o "Ilindenskoj Makedoniji" i da se strane vrate na pet predloga koje je predložio Metju Nimic", objavio je nedavno grčki list.

Kako To Vima navodi, domiraju dva predloga – "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija" pa će se verovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.

Kocijas se, uoči sastanka sa Dimitrovim i Nimicom, sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Posle sastanka sa Pompeom, Kocijas je izjavio da je za Grčku prihvatljivo rešenje koje je predložio posrednik u pregovorima Nimic, a to je Republika Makedonija (Skoplje).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво