Pens i Cipras: Istorijska šansa za rešenje spora oko imena

Atina i Skoplje imaju "istorijsku šansu" da razreše višedecenijski spor oko imena Makedonije, poručio je američki potpredsednik Majk Pens u telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, javili su danas grčki mediji.

Kako je saopštila Bela kuća, Pens i Cipras su se saglasili da Grčka i Makedonija "imaju istorijsku šansu da reše pitanje i da je vreme od suštinskog značaja".

"Rešenje tog pitanja unaprediće stabilnost i mir u regionu", navodi se u saopštenju, prenosi grčki portal "Proto tema".

U saopštenju se ističe da je američki potpredsednik izrazio zahvalnost zbog vodeće uloge koju su preuzeli grčki i makedonski premijeri u pokušajima da reše ovo pitanje.

Vlada u Skoplju je danas saopštila da je "Republika Ilindenska Makedonija" ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane, ističući da očekuje da će taj predlog naići na široku podršku Atine.

"Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu", kaže se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je navela da je Ilindenski ustanak "zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode i nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku".

"To je ista borba i 1903. i 1944. godine", dodaje se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je poručila da će nastaviti pregovore sa grčkom vladom do pronalaženja konačnog rešenja za 25 godina dug spor oko imena.

"Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napore da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog momenta za dve države", navodi se u saopštenju makedonske vlade, prenela je agencija MIA.

Grčka vlada je sinoć, kako je konstatovala makedonska agencija, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje bude "Ilindenska Makedonija", izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

Grčka vlada saopštila je da predlog za rešenje spora oko imena Makedonije treba da sadrži geografsku ili vremensku odrednicu.
Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je prethodno da se kao mogući kompromis razmatra Republika Ilindenska Makedonija.

Međutim, grčki politički lideri koje je premijer Aleksis Cipras informisao o tome, odbacili su makedonski predlog.

U saopštenju se kaže da vlada u Atini pozdravlja to što Makedonija prihvata da rešenje za ime ne može da postoji bez usvajanja imena za sve upotrebe.

To znači da Makedonci ne mogu jednostavno da zovu svoju zemlju "Makedonija" u domaćoj upotrebi, dok bi za međunarodnu upotrebu koristili drugo ime, navodi AP.

"Mi ipak ohrabrujemo naše susede da nastave da rade na pronalaženju opšte prihvatljivog imena sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kao što predviđa i paket predloga koje je izneo specijalni izaslanik UN Metju Nimic", navodi grčka vlada.

"Republika Ilindenska Makedonija" je opcija koju su kao mogući kompromis razmatrali premijeri Makedonije i Grčke u četvrtak u Sofiji.

Taj naziv kao moguće rešenje je odbacila grčka opozicija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras informisao je telefonom lidere Nove demokratije, Pokreta za promene, stranke Reka i grčke komunističke KKE stranke o predlogu koji je predložen prilikom njegovog susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na marginama skupa u Sofiji, međutim svi su odbili predlog, prenosi grčki portal Katimerini.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis navodno je rekao Ciprasu da je naziv "Ilindenska Makedonija" neprihvatljiv i da podseća na iredentizam.

Ilinden se odnosi na anti-nacistički ustanak na Balkanu 1944. godine, koji je, međutim, nastojao da ujedini geografsku oblast Makedonije, uključujuci i delove Grčke, a njegova istorijska konotacija vidi se kao kamen spoticanja za mnoge Grke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво