Novi predlog – Republika Ilindenska Makedonija?

Makedonska strana ponudila je novi predlog za rešenje spora oko imena u pregovorima sa Grčkom – "Republika Ilindenska Makedonija", javlja makedonski portal A1ON pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, novo ime mora da bude za opštu upotrebu, na čemu insistira Grčka.

Iako se do sada kao rešenje najviše pominjalo ime "Republika Gornja Makedonija", sagovornici A1ON tvrde da je "Republika Ilindenska Makedonija" predlog iz poslednjeg kruga razgovora dve strane.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je juče u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu, pre samita lidera EU.

"Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane", rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Grčki premijer Aleksis Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog radi postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO-u.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 19. maj 2018, 06:18)
Ljupca [neregistrovani]

Ljupce.bogeski777@gmail.com

Pa lepo rimujese

(petak, 18. maj 2018, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Mislim da se Grci ne bi protivili ako makedonci usvoje staro svoje ime Juzna Srbija a Srbi se ne bi protivili kad bi makedonci umesto makedonije (koje je Grcko ime) uzeli ime Severna Grcija (Severna Grcka) i stvar bi se slegla. Sto se tiche mene, ja bi to dao i Bugarima, bolje njima nego nekom drugom na Balkanu, oni su bolji politicari od nas.

(petak, 18. maj 2018, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

Kraljevina SHS

Vardarska Banovina je postojala u Kraljevini SHS, a pre toga se zvala Juzna Srbija.

(petak, 18. maj 2018, 11:28)
anonymous [neregistrovani]

Ilinden

Da li oni stvarno misle da Grci ne znaju koje pretenzije je imao Ilindenski ustanak, ko je bio iza njega, koju teritoriju je zacrtao da stvori i u ciji sastav je ta teritorija trebala da udje da je buna bila uspesna (Egejska, Pirinska i Vardarska Makedonija)?

(petak, 18. maj 2018, 11:08)
anonymous [neregistrovani]

Nista od toga

To bi se svelo na Makedonija, a ilinden bi bio samo u dokumentima. Nece to Grci.

(petak, 18. maj 2018, 11:00)
anonymous [neregistrovani]

Ma,

Kad vec Ilindenska Makedonija,zasto onda ne Ilindenija, jer oni veze nemaju sa pravom Makedonijom. Ili cak Krusevija po Krusevskoj Republici. A sve ovo drugo oko Makedonije je bugarska igra da bi zgrabili sto vise teritorije od Grka.

(petak, 18. maj 2018, 10:40)
anonymous [neregistrovani]

@Ilindenska Makedonija

Uopste nije prihvatljivo, Grci traze geografsku odrednicu a “Ilinden” tj Sv Ilija ne znaci nista, samo dan kada je podignuta buna i tu bunu su podigli ljudi koji su sebe smatrali Bugarima a ne Makedoncima, lako je proveriti.
Zaev bi da prevede Grke zedne preko vode, nece moci, geografska odrednica je geografska odrednica, tako da sutra ne bude, puj pike ne vazi i kazu Egejska Makedonija je nasa takodje.

(petak, 18. maj 2018, 10:26)
Маћедонија [neregistrovani]

Србија

Вардарска Македонија или Српска Македонија, нису ни ови предлози лоши :-)

(petak, 18. maj 2018, 08:42)
milan [neregistrovani]

Ilindenska Makedonija

To je apsolutno prihvaljivo iako su Grci večinom protiv bilo čega u čemu bi se spominjala Makedonija.Istorijski pa to i je "Ilindenska Makedonija" i sve bi te
nesuglasice nestalo a Srbi bi imali jedinstvenu vezi sa
prijateljskim grčkim narodom.