Zaev: Imamo rešenje prihvatljivo za obe strane...

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji, posle razgovora sa predsednikom grčke vlade Aleksisom Ciprasom, da je jedna od opcija razmatrana tokom pregovora prihvatljiva za obe strane, ali će, nakon konsultacija, biti jasno da li je ta rešenja moguće i sprovesti. "Ukoliko je moguće, verovatno ćemo imati rešenje", rekao je Zaev. Cipras oprezan: "Ostalo je još dosta posla."

Četvrt veka dug spor oko imena Makedonije mogao bi biti uskoro rešen, ukoliko političke stranke u Makedoniji i Grčkoj prihvate rešenja oko kojih su se složili premijeri dve države, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

"Važno je da potvrdimo uspeh koji su postigli ministri... Želimo rešenje sada, kako bi stasalo do Samita EU. Ako nije moguće nastavićemo razgovore o rešenju dok se ne dogovorimo", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je, takođe, naveo i da predstoje unutrašnjopolitičke konsultacije vladâ dve države sa predsednicima, drugim liderima i čelnicima opozicionih partija.

"Ukoliko se rešenje potvrdi na unutrašnjem planu biće i ozvaničeno", rekao je Zaev.

Odgovarajići na pitanje da li je moguće odlaganje rešenja o imenu Makedonije, Zaev je odgovorio: "Ne daj bože."

Aleksis Cipras je, ipak, bio malo oprezniji navodeći da su dve strane "prešle veći deo puta", ali i da je pred Atinom i Skopljem još dosta posla, javlja grčki Katimerini.

"Razgovaramo o detaljima, korak po korak, ali još nismo u poziciji da možemo da govorimo o dogovoru", rekao je grčki premijer, navodeći da je sastanak sa Zaevom trajao do duboko u noć.

"Naš zajednički cilj je da postignemo dogovor do kraja juna", rekao je Cipras.

Grčki premijer je rekao i da cilj pregovora dve strane nije da postignu krhak dogovor koji bi se raspao za nekoliko meseci, već da pronađu rešenje koje će izdržati test vremena.

Govoreći o konkretnim rešenjima, odnosno da li postignut dogovor oko imena "Gornja Makedonija", Cipras je rekao da ima nekoliko predloga i nekoliko alternativa, ali da još ništa nije definitivno dogovoreno.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 06:49)
anonymous [neregistrovani]

Ime

Zasto ne "Severna Makedonija"?

(četvrtak, 17. maj 2018, 22:21)
slobaanonymous [neregistrovani]

ime predlog

dajte ime yu makedonija nastala je od yu republika i niko se nece buniti na ime yu makedonija

(četvrtak, 17. maj 2018, 20:15)
anonymous [neregistrovani]

Naredjeno.....

Poslednja etapa u prekrajanju Balkana, menjanje imena Makedonije, pa potom stvaranje Velike Albanije i Velike Bugarske. Zaev izdao svoj narod.

(četvrtak, 17. maj 2018, 19:23)
anonymous [neregistrovani]

„Решење" је из исте кухиње као и за КиМ

Таква су нам „решења" добро позната. То је америчко-британска кухиња.

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:38)
Djordje [neregistrovani]

Ime

Cim se prodas evo ti resenje, kako ti naredjuju. Demokration

(četvrtak, 17. maj 2018, 15:46)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

NATO

Samo kazite da hocete da udjete u NATO i resenje ce odmah biti tu ! To je demokratija