Rama: San mi je da se Albanci ujedine pod nebom EU

Albanski premijer Edi Rama kaže da nikada nije sanjao o "velikoj Albaniji", jer ima veći san – san o "velikoj Evropi", pod čijim bi se nebom ujedinili svi Albanci.

Edi Rama je to rekao u intervjuu za portal Juronjuz, objavljenom dan uoči Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji.

Rama izražava žaljenje zbog reakcija koje je izazvala njegova ranija izjava da bi jednog dana Kosovo i Albanija mogli da imaju zajedničkog predsednika.

"To nije trebalo da bude uznemirujuća izjava, već zamisao, u veoma posebnim okolnostima desete godišnjice nezavisnosti Kosova i tokom obraćanja kosovskom parlamentu", rekao je albanski premijer.

Prema njegovim rečima, ideja o zajedničkom predsedniku odnosi se na period za 20 godina, a kako je naveo, pre nego što je izneo tu ideju on je rekao i da bi dijalog Beograda i Prištine za 20 godina mogao biti uspešno okončan, kao i da bi i Srbi i Albanci tada mogli biti u sastavu EU.

"Dakle, mnogo je preduslova do tačke kada bi bilo moguće imati zajedničkog predsednika", objašnjava Rama, koji na pitanje da li sada žali zbog te izjave – odgovara negativno.

Kaže i da albanski ustav nalaže obavezu da se štite Albanci u svim drugim zemljama, ali smatra da Albancima "nikada nije bilo bolje nego danas tamo gde žive".

"Tako, na Kosovu, oni sada imaju sopstvenu državu. U Makedoniji su deo istinske revolucije kad je reč o promeni stava prema albanskom jeziku i albanskom narodu. Na jugu Srbije, nadam se da će se uslovi poboljšati, takođe na osnovu činjenice da su Srbi na Kosovu tretirani veoma dobro i mnogo bolje", tvrdi Rama.

Kad je reč o Zapadnom Balkanu, kaže da je to "prostor koji neko treba da ispuni i prostor koji pripada Evropi i Evropskoj uniji".

"Zato bi EU trebalo da zaista preuzme odgovornost za ovaj prostor u strateškom smislu, jer ako je prostor prazan, naravno da će biti i drugih koji će pokušati da u njega uđu i ispune ga", ističe Rama.

Godina 2025, navodi Rama, trebalo bi da bude godina u kojoj bi sve zemlje regiona mogle da budu spremne za članstvo u EU ako se trude i rade svoj posao.

Datum pristupanja, kaže, nije potreban Albancima kako bi se ohrabrili da sprovode sve potrebne reforme.

"Treba da otvorimo pregovore u junu. To je sve. I ne želimo više ništa. Samo da otvorimo pregovore, a to Evropu ne košta ništa, ni centa neće platiti za to. Za nas, to je pitanje života i smrti, u smislu da otvaranje pregovora znači da smo napokon u budućnosti i napokon više nismo u prošlosti", zaključuje Rama.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 13:08)
anonymous [neregistrovani]

Mozes,

samo da sanjas.

(četvrtak, 17. maj 2018, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

Pa gospodine,

pokupi svoje Albance u svoju zemlju, a nasu ostavi u miru.

(četvrtak, 17. maj 2018, 19:03)
anonymous [neregistrovani]

Albanija i EU 2

Pa neka Vučić pozove bosanske Srbe iz tzv rs u Srbiju i " svi srbi u jednoj državi ", kako i dolikuje, a onda u EU!

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:55)
anonymous [neregistrovani]

Ima sanse

Da Srbija dobije istorijske granice iz vremena Cara Dusana i tako svi Albanci postanu drzavljani Srbije i zive u jednoj drzavi Srbiji. Naravno kao nacionalna manjina, kao sto su i sada.

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:50)
anonymous [neregistrovani]

San

U snu je sanjao da bas on bude predsednik te tvorevine? A sta ce sa zlocincima sa Kosova i oni sanjaju drzavu da vecno vladaju u njoj.

(četvrtak, 17. maj 2018, 17:36)
Miloš [neregistrovani]

Jedna država

Gospodine Rama, pa i Srbi bi voleli da žive u jednoj državi, ali bogami nedaju!!! A što bi pa vama dali???

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:07)
anonymous [neregistrovani]

Albanija i EU

Odlicna ideja....fantastičan san! Pozovi sve Albance iz Srbije, sa Kosova i iz Makedonije..u tvoju Albaniju....i pravac EU! Onda nama nije potrebna EU integracija.....čak bih rekao, daleko bilo!

(sreda, 16. maj 2018, 23:36)
anonymous [neregistrovani]

Sto mi je milo, to mi se snilo!

Rama nije jedini, koji sanja ono sto zeli da vidi. Bas ga briga o Evropi. Sto nije otisao u Berlin ili Pariz, nego je otisao u Preshevo da drzi govor kako da se svi Albanci nadju u jednoj drzvavi na Albanskom poluostrovu. Tamo ga ne primaju. Kad neko ulazi u kucu bez saglasnosti domacina, zna se koji je njegov cilj> dodjose divi i najurise pitome.

(sreda, 16. maj 2018, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Rama

Rami je san velika Albanija a ne EU, znam ja, to je to!!!!!