Srbi u Hrvatskoj protiv inicijative da se na referendumu suze prava manjina

U Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma o izmeni izbornog zakona. Od dva predložena referendumska pitanja, jedno se tiče prava manjinskih zastupnika u Saboru - traži se, tačnije, da im se oduzme pravo da odlučuju o poverenju vladi i donošenju budžeta. Predstavnici srpske manjine, inicijativu su nazvali antiustavnom i segregacijskom.

Potpis, ujedno i saglasnost hrvatskog građanina da se izjašnjava na referedumu, iako tek u formi predloga, kritikuje se zbog jedne stavke.

"Referendum u kojem ćete pozivati ljude da glasaju za to da pripadnici različitih manjina budu isključeni i segregregirani", kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

Na primer, srpski zastupnici kojima su u hrvatskom saboru garantovana tri mandata. Inicijativu kojom bi im se možda ograničila ovlašćenja, predlagači pravdaju drugačijom evropskom praksom

"Kada pogledamo kontekst EU, razvijeniji politički sistemi, na primer Luksemburga i Holandije, oni nemaju ni jednog predstavnika nacionalne manjine u svom parlamentu, a kamoli da utiču na tako važna pitanja kao što su budžet i vlada", kaže Zvonimir Troskot, koordinator inicijative "Narod odlučuje". 

Istovremeno, iz tamošnjeg civilnog sektora podsećanje da su prava manjina u hrvatskom Ustavu drugačija i posebno istaknuta iz istorijskih razloga. Na pokušaj izmene odredaba, i to ne prvi put, svoje viđenje ima i Beograd.

"Srbi u Hrvatskoj su faktički već dugi niz godina građani drugoga reda, njihov osnovni problem je diskriminacija i u delu zakonodavstva, ponašanju državne vlasti", kaže Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona. 

Linta je stava i da trenutak, ovoga puta, nije slučajan. Kada je u fokusu afera Agrokor.

"Aktuelnoj vlasti čije je jezgro čini Hrvatska demokratska zajednica iz nedelje u nedelju opada rejting, mogući su vanredni parlamentarni izbori. I sada je uvek u Hrvatskoj dobro ako pojačate antisrpsku, pa i antimanjinsku retoriku, to je najbolji način homogenizacije hrvatskog biračkog tela", kaže Linta. 

Potpisi se prikupljaju u naredne dve nedelje, a da bi inicijativa za raspisivanje referenduma stigla do predsednika parlamenta mora da je potpiše najmanje 10 odsto hrvatskih birača, odnosno nešto manje od 400 hiljada. Već imaju problema, jer im postavljanje štandova na javne površine pojedini gradovi naplaćuju. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 23:34)
anonymous [neregistrovani]

Gospodo Hrvat,

pa sve ste suzili, pogotovo u poslednjih par meseci, pa ako nastavite suzavati, popucace vam drzava.

(sreda, 16. maj 2018, 10:56)
Darko [neregistrovani]

Komentar iz Salzburga !

Podrzavam takav predlog , jer to nema nigde u Evropi osim kod nas kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji !
Predstavnici manjina koji se danas mogu izabrati sa samo par stotina glasova prave samo theatar
i u biti nisu nista znacajno postigli za narod kojeg zastupaju nego su samo gledali da osiguraju svoje mandate na sledecim izborima ! Treba se integristati u vecinu sa kojom se moze nesto postici na politickoj sceni , a ne ovako ! Zajedno smo jaci !

(sreda, 16. maj 2018, 10:44)
Воронцов [neregistrovani]

У доба Југославије Срби су у Хрватској били равноправан конститутиван народ

И онда многи кажу Југославија је била грешка, јер није штитила права Срба?А онда је дошао Туђман, све то незаконито, једнострано поништио започео и завршио са прогоном Срба.Србе су претворили у безначајну мањину, а желе и то права што имају да им ускрате, једноставно да стање буде као да Срба уопште у Хрватској и нема.Све једно опет неки Срби иду тамо да раде, а неки хрватски тајкуни одавно су загосподарили са српским предузећима, а колико робе продају то и да не питамо.

(sreda, 16. maj 2018, 09:46)
anonymous [neregistrovani]

sutra.....

... a sutra ce predstavnici te iste hrvatske drzave doci u Srbiju i stavljati nam primedbe da ono malo Hrvata koji zive u Srbiji nemaju dovoljno prava. Neverovatno. Steta sto susedne drzave nismo mogli da biramo, vec nam ih Bog tako dade.

(sreda, 16. maj 2018, 09:37)
NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

ukinuti manjine

Prava manjina u hr. bi trebalo svesti na minimum a mozda ih i potpuno ukinuti.A nakon toga ih proglastiti ravnopravnim gradjanima.Jer kako neko moze zivjeti u istoj drzavi da ne imati ista prava kao ostali.Zar se moze odrediti broj prava koje ce netko imati ?