Ambasada Izraela za BiH opozvala poziv Hasanbegoviću

Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović proglašen je "nepoželjnom osobom" u jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu, zbog čega je opozvan poziv za njegovo učešće u ceremoniji dodele posthumnog priznanja njegovom dedi Sabriji Prohiću.

To se navodi u zajedničkom saopštenju Ambasade Izraela u BiH, Jevrejske opštine Sarajevo i porodice Prohić, prenela je Hina.

"Ambasada Izraela, Jevrejska opština u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju", piše u saopštenju izraelske ambasade za BiH sa sedištem u Tirani.

U saopštenju se navodi da je predstavnik porodice Prohić, koji bi trebao da preuzme priznanje koje Izrael dodeljuje osobama zaslužnim za spasavanje Jevreja tokom holokausta, smatrao da treba da se pozovu svi potomci pokojnog Sabrije Prohića, uključujući i Zlatka Hasanbegovića.

Međutim, kako se navodi, to je učinjeno "bez znanja da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj opštini" zbog nastojanja da "relativizuje i veliča ustaški režim, odgovoran za klanje i istrebljenje Jevreja tokom Drugog svetskog rata" .

Ambasada Izraela je "izrazila žaljenje" jer je Hasanbegović "zloupotrebio poziv na svečanost koja slavi junaštvo Sabrije Prohića, u svoje lične političke svrhe".

Sabriji Prohiću, njegovoj supruzi Safeti i ćerki Esmi, Izrael je dodelio odličje jer su tokom Drugog svetskog rata spasili jevrejsku devojčicu Nadu Kolman, čijeg su oca ubile ustaše.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво