Slučaj "Agrokor", optužbe Todorića na račun Plenkovićeve vlade

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku zbog skandala s mejlovima u vezi sa pripremom leks Agrokora, koji ukazuju da je Plenković sve znao i da je imao punu kontrolu nad, kako kaže, otimanjem "Agrokora".

"Svaki premijer svake demokratske zemlje odstupio bi istog trenutka. Ovo je, premijeru Plenkoviću, neodbranjivo. Svojim ste očito isplaniranim potezima 'Agrokor' pretvorili u plen privatnih interesa, postali ste Pl(ij)eković. A to, jednostavno, nije dopustivo", napisao je Todorić na svom blogu.

Za Todorićem je Plenkovićeva vlada raspisala evropski nalog za hapšenje i "crvenu poternicu" Interpola.

Ivica Todorić se nalazi u Londonu i čeka odluku tamošnjeg pravosuđa o tome da li će biti izručen Hrvatskoj.

Todorić je mnogo puta do sada optuživao Vladu Hrvatske da mu je usvajanjem leks Agrokora po hitnom postupku "oteta imovina" na način, kako je govorio, koji nije zabeležen u savremenoj Evropi.

Najavio je pokretanje svih raspoloživih pravnih radnji u Hrvatskoj i pred međunarodnim telima radi "zaštite vrednosti ulaganja u Agrokor", radnih mesta i privreda država u kojima ta kompanija posluje.

Todorić je tada najavio da će u javnim nastupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog "Agrokora", a koja je stvarni razlog donošenja neustavnog leks Agrokora.

"Agrokor su hteli da prikažu kao 'slučaj Parmalat'"

U jednoj od svojih objava krajem septembra prošle godine, Todorić je naveo da je na početku 2017. godine, dok su "Agrokor" vodili on i njegov menadžment, kompanija "imala čvrst plan za napredak i uspešan rast, kao i isplatu poverilaca u skladu sa zakonskim obavezama".

"Vlada Hrvatske u to vreme povlači političke poteze želeći da stekne kontrolu nad 'Agrokorom' kroz, očito, unapred pripreman plan. Ciljano širenje dezinformacija i negativnih glasina kroz izjave najviših zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti tokom prvih meseci 2017. destabilizovalo je 'Agrokor'. Lažima i manipulacijama vlada u zabludu dovodi i celokupnu javnost", naveo je tada Todorić.

U saopštenju se dodaje da je konstrukcijama i neprimerenim medijskim delovanjem, stvoren okvir za pridobijanje političkih saveznika i "umesto činjenica i istine, "Agrokor" su hteli da prikažu kao "slučaj Parmalat", sugerišući otuđenje ogromnih suma novaca, ali danas, sedam meseci kasnije, "slučaja Parmalat" nema.

"Cilj takvog delovanja najviših zvaničnika vlade i Sabora, kroz direktni politički intervencionizam bio je donošenje neustavnog zakona leks Agrokor i nacionalizacija privatne imovine, a ovakav slučaj otimanja privatnog vlasništva nije zabeležen u savremenoj Evropi", navodi Todorić.

On je tada utvrdio da je zajedno sa upravom potpisao aktivaciju tog zakona "pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčom".

Vladu je optužio da je bila "ključni učesnik te kampanje protivustavne i nezakonite nacionalizacije, koja će po posledicama za hrvatsku ekonomiju i industriju biti ravna veleizdaji".

Prema njegovim rečima, vladinom odlukom o nacionalizaciji "Agrokora" prouzrokovana je šteta koja se meri u milijardama kuna. 

Todorić je tada naveo da dosad nije izlazio u javnost jer nije želeo da šteti kompaniji dok s timom pravnih, finansijskih i drugih stručnjaka ne utvrdi činjenice oko, kako kaže, "najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj istoriji".

Tada je oštro kritikovao vanrednu upravu "Agrokora" i tadašnjeg prvog vladinog poverenika Antu Ramljaka navodeći da je pod njegovom upravom značajan deo Agrokorove imovine blokiran i izgubljena kontrola nad delom operacija u susednim zemljama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво