Kad je rat podelio Mostar: Jedna porodica – tri zaraćene strane

Jedan rat, jedan grad, dva brata i otac – u tri različite vojske. Ukratko, tako je ratnih devedesetih sudbina podelila karte porodici Laketa iz Mostara. Dvadeset i pet godina kasnije, jedini preživeli, Zoran, priča o, kako je naziva, porodičnoj tragediji, i o tome koliko je zlo sam rat.

Ranjene mostarske zgrade još svedoče o poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini, a Zoran Laketa o tome kako su otac i dva sina proveli rat na tri zaraćene strane.

"Brat mi je bio u balijama, ja u ustašama, a ćaća mi bio u četnicima", priča Zoran.

Zoran je imao 25 godina kada je rat došao i do grada na Neretvi, a njegov brat Goran godinu manje:

"Bili smo, raja, tako odgajani da smo živeli i sa Muslimanima, danas Bošnjacima, sa Hrvatima..."

Dotadašnji jedinstveni Mostar postao je podeljen na Zapadni i Istočni, hrvatski i muslimanski. Ulica Alekse Šantića, tokom najžešćih sukoba, bila je linija razdvajanja.

"Svi su okolo počeli govoriti da je počeo rat. E onda, ti koji si bio tu, koji si bio u čitavom Mostaru, odjednom imaš samo pola Mostara", kaže Zoran.

Tako daje odgovor zašto je ostao da se bori za HVO – Hrvatsko vijeće odbrane. Brat, zbog najboljeg prijatelja Adisa, odlazi sa Muslimanima u Armiju BiH. Otac je mobilisan u Vojsku Republike Srpske.

"Faktički, mi smo bili na dve strane. Možda sam i ja pucao, što kažu, možda sam brata ubio", rekao je Zoran i dodao da ipak zna gde mu je stradao brat, od minobacačke granate.

Prvi susret sa ocem 

Granatu je ispalila HVO. Brat mu je sahranjen zajedno sa borcima Armije BiH na Šehitlucima pored pozorišta. Otac i majka su preživeli rat. Prvi susret sa ocem pomogao je Crveni krst.

"Đe si, Ratko, šta ima? Šta će mi reć, zagrlio me, šta će mi reći? Šta da mi kaže – da nisi bio u ustašama, je li, đe ti je onaj brat balija, je li, ili ja sam bio u četnicima, je li? Zagrlio me, ćaća mi je, otac mi je", priseća se Zoran.

Sa suprugom i dve ćerke živi u Mostaru. Posle rata, decu je krstio u pravoslavnoj crkvi. Majka i otac su mu sahranjeni na gradskom groblju Sutini.

"Moja je poruka da se nikada nikome ne ponovi ovo što se meni desilo", naveo je Zoran.

Most spaja gradove, obale i ljude. Rat – suprotno. Da razdvaja porodice svedoči i ova priča.

broj komentara 27 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 19:50) - Mostarac77 [neregistrovani]

treba čitati

To što nisi čuo, ne znači da nije bilo. Ja sa Mostarac i mogu nabrojati barem 15-ak slučajeva i kod Muslimana-Bošnjaka i kod Hrvata. Dakle, samo u Mostaru. Hoćeš li u okolini Prijedora? Bihać? Teslić? Sarajevo?

(subota, 12. maj 2018, 15:55) - Nenad [neregistrovani]

Strasno.....

Ovakve stvari se u tom ludom ratu jedino desavale Srbima. Ja nisam jos ni jednom cuo da su Muslimani ili Hrvati u jednoj familiji razdelili na dve a kamoli tri strane.

(subota, 12. maj 2018, 15:03) - Mostarac [neregistrovani]

@@Mostarac

Naravno da nije. Bio sam borac VRS.

(subota, 12. maj 2018, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

@Mostarac

To nije nacin kako se prozivljava rat. Srbi su bili podeljeni u mnogim drugim gradovima, ali treba biti covek i birati da li si spreman da pogines ili da ubijas sopstveni narod.

(subota, 12. maj 2018, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Vec vidjeno

Ovako nesto se Srbima redovno desava.

(subota, 12. maj 2018, 12:31) - anonymous Lala [neregistrovani]

Dileme nema,

Rat je najveće zlo koje je čovek izmislio i još uvek izmišlja, posledice većini nisu dovoljan dokaz pa se olako vataju puške .

(subota, 12. maj 2018, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

mostarac

Isti slucaj i kod mene, otišao sam 1992 iz Mostara. Takođe, Srbi koji su ratovali na strani Hrvata i Muslimana morali su neprekidno da se dokazuju i u mnogo slučajeva počinili su i ratne zločine nad Srbima. To je bio njihov način da prežive rat.

(subota, 12. maj 2018, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Interes

Nazalost interesi su ti koji nas najcesce dele. Treba znati da u svakom ratu najbolje funkcionise siva ekonomija i da ima ratnih profitera koji saradjuju odlicno i sa zaracenom stranom. Veoma malo je onih iskrenih koje vuce srce za prijateljstvom ili necim drugim .

(subota, 12. maj 2018, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Podjele 3

Bilo je i Muslimana u "karadjevcima" koji su "branili" Srbe i RS.

(subota, 12. maj 2018, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Ima i drugih priča

Meni je otac Hrvat, mati Srpkinja, imao sam godina malo manje kao oni tad i bio sam u tom nesretnom ratu, nije mi padalo na pamet ratovati, a pogotovo ne protiv braće Srba, a da jesam ratovao bilo bi me stid to danas spominjati.