Slovenačke muke zbog arbitraže

Slovenačka opozicija kritikuje arbitražni sporazum sa Hrvatskom. Za usvajanje sporazuma u Saboru potrebna dvotrećinska većina, koju Vlada nema. Ako nema dogovora, rešenje je referendum.

Slovenačka opozicija, posle ratifikacije arbitražnog sporazuma o rešenju graničnog spora Slovenije i Hrvatske u hrvatskom Saboru, ponovo kritikuje sporazum, dok ga predstavnici vlasti pravdaju.

Opozicija tvrdi da je Hrvatska dobila sve, da je sporazum loš za Sloveniju i u suprotnosti sa slovenačkim nacionalnim interesima.

Slovenačka narodna stranka (SLS - narodnjaci) pozvala je premijera Boruta Pahora da pre usvajanja sporazuma u parlamentu hitno sazove stručnjake i predstavnike parlamentarnih partija da bi se postigla što šira stručna i politička saglasnost.

Pahor je u odgovoru obećao da će ih u najskorije vreme konsultovati i rekao da će Slovenija usvajanjem arbitražnog sporazum utvrditi svoj vodeći privredni i politički položaj na Zapadnom Balkanu što, kako je rekao, ne sme da se propusti.

"Za Sloveniju je to od izuzetnog, strateškog značaja. Jesmo li svi svesni šanse koju imamo", pitao je u emisiji televizije Pahor i dodao da "onaj ko kaže da je to slaba šansa, neka kaže koja je bolja".

Razilaženje u mišljenju

Predstavnik Slovenačke demokratske stranke Zvone Černač izrazio je bojazan da je Slovenija posle ratifikacije u Saboru "stisnuta u ćošak iz kojeg ne vidi neko dobro rešenje".  Sporazum je za nas slab, rekao je Černač na šta je reagovao premijer.

Pahor je kritikovao stav da ono što je dobro za Hrvatsku, nije dobro za Sloveniju.

Predsednica Liberalno-demkratske partije Katarina Resal je izjavila da je sporazum dobar i da u njega veruje. Dodala je da se nada da će da će sporazum biti prihvaćen u parlamentu.

Pahor nije isključio da će u razgovorima sa stučnjacima i predsednicima parlamentarnih partija, pre rasprave u parlamentu, učestvovati i predstavnici Evropske komisije iz Brisela. 

Za usvajanje sporazuma biće potrebna dvotrećinska većina koju vladina koalicija nema. 

Ako se u međuvremenu ne postigne dogovor s opozicijom, gotovo je sigurno da će Vlada odlučiti da sprovede naknadni savetodavni referendum s pitanjem: "Da li se slažete da se realizuje arbitražni sporazum o uređenju granice između Republike Slovenije i Republike Hrvatske potpisan dana 4. novembra u Stokholmu".

Ocenu ustavnosti arbitražnog sporazuma Ustavni sud Slovenije priprema po hitnom postupku što može trajati od pet nedelja do 20 meseci. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво