Pomen srpskim žrtvama u Gradiški

U Gradiški su parastosom i spuštanjem venaca u reku Savu obeležene 23 godine od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije. Prvog i drugog maja 1995. godine, ubijene su ili nestale 283 osobe, a proterano 15.000. Prema podacima "Veritasa", ubijeno je više od 100 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika. To područje bilo je pod zaštitom UN. Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji "Bljesak", hrvatskih oružanih snaga, niko nije odgovarao.

Pomenu je prisustvovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je položio venac žrtvama egzodusa.

Venci su spušteni simbolično i u reku Savu.

Dodik je poručio da Srbi moraju biti jedinstveni i, kako je naveo, čuvati dve države – Srpsku i Srbiju.

"Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu", rekao je Dodik nakon pomena.

Istakao je da je neophodno čuvati Republiku Srpsku, koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz Zapadne Slavonije.

"Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi", poručio je predsednik RS.

Podsetio je da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

"Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost", naglasio je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Napomenuo je da se godinama u Gradiški daje pomen stradalim Srbima iz Zapadne Slavonije i da to ne sme prestati.

"Srbi iz Zapadne Slavonije proterani su u zločinačkoj akciji Hrvatske", rekao je Dodik i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenima bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju", rekao je predsednik RS.

Podsetio je i da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.

U koloni koja je bežala iz Okučana prema Gradiški, 1. maja 1995. godine, bila je i Željka Todorović. I danas teško govori o onome što je preživela i videla.

"Ne mogu vam ispričati jer je bilo grozno, tu tugu i jad, granatiranje – to je bilo strašno", navodi Todorovićeva.

Prema podacima "Veritasa", među 283 ubijena i poginula bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

"Po 'Veritasovim' podacima, najmanje 37 osoba je ovde sahranjeno, a to Hrvati ne računaju, kao nisu njihovi avioni ubijali tu decu na spavanju, nije njihova artiljerija bez veze gađala ova sela i naselja oko Gradiške. Hteo sam reći da Hrvati imaju manijakalnu potrebu da nam stalno smanjuju-umanjuju broj žrtava", navodi Savo Štrbac, predsednik "Veritasa". 

Protiv Srba iz Zapadne Slavonije, kojih je bilo oko 15.000, te 1995. godine krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a ova oblast bila je pod zaštitom UN. 

Snage UN, na vreme upozorene od hrvatskih generala, povukle su se prepuštajući svoje štićenike na milost i nemilost agresoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара