Džaferi: Bez zvaničnog albanskog jezika dok Ivanov ne ode

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi je izjavio da Sobranje nema neophodnu većinu da preuzme nadležnost predsednika države Đorđa Ivanova, koji odbija da potpiše zakon kojim je albanski uveden kao drugi zvanični jezik u toj zemlji.

Taljat Džaferi je saopštio da primena Zakona o upotrebi jezika neće biti moguća sve do kraja mandata Đorđa Ivanova, a da parlament nije u mogućnosti da preuzme nadležnost predsednika države jer, kako je objasnio, nema neophodnu većinu.

Džaferi je rekao da Ivanov neće moći da izbegne odgovornost nakon isteka mandata zbog, kako je naveo, zloupotrebe službene dužnosti, što je krivično delo.

"Ivanov je prekršio Ustav. Po Krivičnom zakonu odbija da izvrši dužnost, što će biti uzeto u obzir kada okonča mandat, jer to je krivično delo koje nikada ne zastareva", rekao je Džaferi, preneli su makedonski mediji.

U međuvremenu, međutim, u javnosti su isplivala svedočenja pojedinih poslanika da su bili svesni da usvajanjem pomenutog zakona krše Poslovnik o radu parlamenta, i da su ih na to naterali predstavnici DUI, kako bi se albanski jezik u Makedoniji ozvaničio.

Sobranje je u dva navrata usvojilo Zakon o upotrebi jezika, koji je Ivanov dva puta odbio da potpiše.

Makedonski parlament je drugi put usvojio Zakon o upotrebi jezika 14. marta, a da prethodno nije razmotreno preko 60.000 amandamana koje je na taj akt podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Inače, uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika bilo je deo koalicionog sporazuma aktuelnog premijera i lidera vladajuće SDSM Zorana Zaeva sa albanskim političkim partijama.

Promovisanje albanskog jezika kao zvaničnog je deo tzv. "tiranske platforme", koju su lideri političkih partija Albanaca u Makedoniji usvojili u Tirani, uz podršku premijera Edija Rame.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво