Sijarto: EU treba da ubrza proširenje, nismo zadovoljni 2025. godinom

Neophodno je da EU ove godine otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, poručio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, nakon sastanka Johanesom Hanom.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da EU treba da bude mnogo odlučnija u nameri da ubrza proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Sijarto je istakao da je neophodno da Unija ove godine otvori sva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Mađarska je veoma nezadovoljna stavom Evropske komisije da ove dve zemlje mogu da budu primljene najranije 2025. godine", rekao je Sijarto za MTI.

Ocenio je kao razočaravajuću prošlonedeljnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da će Pariz prijem novih članica EU podržati tek nakon što evropski blok obavi unutrašnje reforme.

"Ovaj pristup pokazuje da Zapadna Evropa nedovoljno razume region. Zapadni Balkan može podjednako da postane izvor nestabilnosti ili da donese veliki napredak u bezbednosti Evrope", poručio je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je ocenio da je "prijem država Zapadnog Balkana u ekonomskom i bezbednosnom interesu Evrope u celini i njihova integracija bi osigurala stabilnost u regionu".

Sijarto je dodao da bi, ukoliko to bude zanemareno, "novi talas migracija lako mogao da se pojavi na južnim granicama EU, što su u našem slučaju i granice Mađarske".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво