Kraj suđenja Tompsonu, presuda 2. maja

Dokazni postupak protiv hrvatskog kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona okonačan je na sudu u Slunju, zbog pokliča "Za dom spremni" na koncertu u tom mestu. Izricanje presude najavljeno je za 2. maj.

Perkoviću je suđeno po optužnom predlogu za remećenje javnog reda i mira u vezi sa pokličem "Za dom spremni" tokom izvođenja pesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 8. avgusta prošle godine, na proslavi godišnjice "Oluje".

Hina prenosi da se Perković ni danas, kao ni na prethodnom od dva ročišta nije odazvao sudu.

Navodi se da je Tompsona branio advokat Davorin Karačić, koristeći se originalnim nosačem slike i zvuka, kao i podacima Hrvatskog društva kompozitora (HDS), kako bi dokazao da su reči spornog ustaškog pozdrava ustvari stihovi pesme "Bojna Čavoglave".

Hina podseća da je Tompson i ranije u medijima isticao kako na tom, kao i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pevao svoje pesme koje su, kao i kod svih drugih autora, zaštićene zakonima Hrvatske i da se one kao takve legalno reprodukuju.

Na početku ročišta svedočio je službenik karlovačke Policijske uprave Ivan Kramarić, koji je konstatovao da je, na osnovu pregledanja snimka koncerta iz Slunja, utvrđeno počinjenje prekršaja javnog reda i mira iz člana pet Prekršajnog zakona, a da inače "nije bilo neprimerenih obeležja niti kontra pesama, kao i da je atmosfera bila sa nacionalnim nabojem, sve pozitivno".

Na zahtev Tompsonovog advokata da se izjasni šta smatra spornim u pozdravu "Za dom spremni", policijski službenik Kramarić je odgovorio da o tome ne može da se izjasni, ali i potvrdio da nakon ranijih Tompsonovih koncerata u Karlovačkoj županiji tamošnja Policijska uprava nije podizala optužne predloge.

Hina navodi da na zadnje ročište nije došao niko u ime tužilaca.

Navodi se da je, kao jedan od argumenata da bi Tompsona trebalo osloboditi u ovom predmetu, njegov advokat naveo i činjenicu da je optužni predlog podignut na osnovu policijske prijave, a ne nekog od građana, dok je sudska praksa da se po članu pet za remećenja javnog reda i mira postupa po dojavi građana.

Tompsonov advokat pitao je sud ne bi li se, da je ovde reč o veličanju ustaštva, radilo o širenju mržnje što je kažnjivo po Krivičnom zakonu (čl. 325), ali da se u ovom predmetu nije postupilo tako.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво