Grabar Kitarovićeva želi novo utvrđivanje istine o Jasenovcu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu i to bi, kaže, bila kolona zajedništva, ali i za novo utvrđivanje istine o tome šta se zapravo dogodilo u tom najvećem ustaškom logoru u Hrvatskoj savremenim metodama, što je izazvalo reagovanja na društvenim mrežama.

Pitanje Jasenovca, smatra hrvatska predsednica, ne sme biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske.

Predsednica je rekla da to nije "nimalo usmereno protiv Vlade i državne komemoracije" i pozvala Srbe i jevrejske organizacija u Hrvatskoj da se dogovore da naredne godine svi zajedno idu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.

To bi, prema njenim rečima, bila prilika da se pokaže da je Hrvatska zrela da o toj temi iz prošlosti razmišlja s vremenskom distancom.

"Izuzetno dobrim u tom smislu smatram predlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnog poverenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske kao i međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu", rekla je Grabar Kitarovićeva i na taj način poručila, primećuju hrvatski mediji, da bi se i ona ubuduće pridružila toj zajedničkoj komemoraciji i više ne bi poštu odavala sama.

"U 21. veku se modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je, nažalost, uvek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", rekla je predsednica.

Reagovanja na izjavu predsednice

Mediji prenose da je ova izjava Kitarovićeve izazvala brojne kritike tviteraša.

Poslanik u Saboru iz opozicionog SDP-a Bojan Glavašević napisao je da smatra da je ovom izjavom Grabar Kitarovićeva relativizovala Holokaust.

"Kolinda Grabar Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kitarovićeve s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora predsednika Hrvatske, nego narodnog oslobođenja", naveo je Glavašević.

Oglasila se i nekadašnja premijera Jadranka Kosor, koja je poručila da je "zaista neprijatno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine".

I profesor na Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović ostao je prilično šokiran izjavom predsednice, pa je na Tviteru napisao:

"Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic."

Izaslanik predsednice na službenoj državnoj komemoraciji u tom logoru i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava poručuje da se istina o broju ubijenih nikada se neće saznati prepucavanjem.

"Mi kažemo da je službena brojka 83 hiljade stradalih, a Srbi kažu više stotina hiljada i čiji je onda broj relevantan. U Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 hiljada stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj tačan", kaže Ivan Zvonimir Čičak.

Čičak je u Hrvatskom saboru predstavio inicijativu o osnivanju međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи