Glas Slavonije: Hrvatska neće više priznavati diplome iz Srbije i BiH

Ivica Katavić, dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba, navodi za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj".

Ivica Katavić navodi da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a list je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

Glas Slavonije navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u pomenutim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci".

U odgovoru na upit lista u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se "priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smernicama takozvane Lisabonske konvencije.

"U slučaju kriterijuma akreditiranosti inostrane visokoškolske institucije važna je verodostojnost nadležnog akreditacionog tela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji", naveli su u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво