I rimokatolička crkva Koruške kritikuje Blajburg

Rimokatolička crkva austrijske pokrajine Koruška distancirala se od desničarskog i fašističkog okupljanja oko komemoracije u Blajburgu i zatražila od hrvatske crkve da poštuje pravila kako do toga ne bi došlo.

"Katolička crkva Koruške distancira se jasno i odlučno protiv svih desničarsko-ekstremističkih i fašističkih manifestacija oko komemoracije u Blajburgu", navedeno je u saopštenju.

U zajedničkom sasopštenju crkve i nadležnih vlasti Koruške se ističe da su katolička crkva i blajburški vod sećanja organizatori predstojeće komemoracije, te da misa, koja će se održati na privatnom posedu, odgovara crkvenim pravilima i proteklih godina nije bila povod za kritiku.

Da bi se osiguralo da ove godine komemoracija, odnosno dešavanja oko nje ne daju povod za kritiku, pozivaju se odgovorni u crkvi u Hrvatskoj da preduzmu odgovarajuće mere.

Tako rimokatolička crkva u Koruškoj smatra da treba zabraniti političke govor u okviru mise, da se odustane od nošenja političkih obeležja, plakata i transparenata, uniforma, ili odeće sa bilo kakvim natpisima, te zabrani točenje alkohola.

Pridržavanje tih uslova je preduslov da se za komemoraciju i ubuduće daje dozvola.

Takođe u dopisu hrvatskoj katoličkoj crkvi se ističe da u Austriji, za čitav skup koji će se održati 12.maja, važe austrijski zakoni, kojih se organizatori moraju pridržavati.

Istovremeno i pojedini austrijski političari, koji su ranijih godina prisustvovali komemoraciji, na kojoj se koriste ustaška obeležja, što je već duže vreme kritikovano u Austriji, a ove godine posebno naišlo na osudu uoči skupa, otkazuju dolazak.

Nekadašnja predsednica austrijskog parlamenta Anelize Kicmiler, koja je još 2014. održala govor na komemoraciji, ove godine je otkazala dolazak.

"Na ovom svakogodišnjem okupljanju se veliča ustaški režim koji je sarađivao sa nacistima, odnosno fašistička hrvatska država, koja je odgovorna za masovna ubistva Jevreja, Roma, Srba i protivnika tadašnjeg režima", upozorava političar iz redova Zelenih Karl Elinger.

On je još pre par godina digao svoj glas i istakao da se radi o nepodnošljivom stanju jer, iako nisu svi učesnici desničari, ta scena zloupotrebljava skup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво