Britanski sud odlučio: Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Vestminsterski sud u Londonu odlučio je da bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić bude izručen Hrvatskoj, gde će se suočiti sa optužbom u vezi sa proneverom 110 miliona evra. Sudija ne smatra da se protiv Todorića vodi politički progon i kaže da ne vidi nikakve razloge protiv izručenja.

Hrvatski portal Indeks, međutim, napominje da neće odmah doći do izručenja, jer Todorić ima pravo žalbe, a ceo taj postupak bi mogao da traje i duže od pola godine.

"Naložila sam ekstradiciju gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj", rekla je sudija Ema Arbutnot, preneo je Rojters.

Arbunotova je na ročištu izjavila da ne smatra da se protiv Todorića vodi politički progon i da ne vidi nikakve razloge protiv izručenja.

Britanska agencija navodi da Todorić u roku od sedam dana treba da uloži žalbu.

Todorićevi advokati su ranije najavili da će tražiti dozvolu da podnesu žalbu u slučaju da sud presudi da Todorića treba izručiti Hrvatskoj.

"Boriću se protiv izručenja, uskoro dolazim u Hrvatsku"

Todorić je odluku suda u Londonu nazvao svojom pobedom i poručio da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali da će uskoro doći u tu zemlju.

"Bićete svi iznenađeni kada dođem u Hrvatsku", rekao je Todorić obraćajući se novinarima u Londonu.

Sud u Londonu odobrio je da Todorić bude izručen Hrvatskoj, ali će on ostati na slobodi uz strožije mere opreza dok odluka ne postane pravosnažna, podseća Hina.

Todorić će odluku o žalbenom postupku sačekati na slobodi, ali će morati da se javlja svaki dan područnoj policijskoj stanici. Sigurnosnu narukvicu nosiće od 19 sati do 9 sati ujutru. Posle 21 sat ne sme da napušta kuću. 

"Ovo je još jedna moja pobeda", ocenio je Todorić.

Naglasio je da će koristiti sve zakonske mogućnosti koje mu se pružaju u Velikoj Britaniji da bi izbegao izručenje, ali da će se, uprkos tome, uskoro pojaviti u Hrvatskoj.

Todorić nije želeo da precizira datum dolaska u Hrvatsku, već je samo rekao "videćete".

Prvobitno, odluka je trebalo da bude donesena u petak, ali je odlukom sudije pomerena za danas.

Reč je o prvostepenoj odluci, a konačna će biti doneta nakon tri do šest meseci.

Boravak u Londonu finansiran prodajom kuće

Todoriću je blokirano je 64,4 miliona evra u četiri države, a boravak u Londonu finansira novcem od prodaje porodične kuće svoje supruge, pošto mu je novac blokiran u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Njegova supruga prodala je porodičnu kuću za 250.000 evra i taj novac je donela i prijavila u Britaniji.

Od toga je plaćena Todorićeva kaucija kao i troškovi života u Londonu, javila je Hina, pozivajući se na izvore odbrane.

Todorić je uhapšen u Londonu 7. novembra prošle godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, ali je istog dana pušten uz kauciju od 100.000 funti i uz posebne mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи