Kurc ne želi turske predizborne skupove u Austriji, Erdogan nezadovoljan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio da Austrija neće dozvoliti turskim političarima da vode predizbornu kampanju na tlu njegove zemlje. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osuđuje izjavu kancelara i poručuje da će te mere da se odraze na Austriju.

Redžep Tajip Erdogan je pretio svojim protivnicima da će platiti "visoku cenu" i naglasio da borba Turske za demokratiju ne sme biti ograničena. Iz Beča mu poručuju da njegovi napadi neće promeniti stav austrijske vlade.

Vladajuća koalicija – Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) – pokazali su, s tim u vezi jedinstvo, i poručuju Erdoganu da neće ni milimetar odstupiti od zabrane.

"Turski predizborni nastupi političara u Austriji su nepoželjni i nećemo ih dozvoliti", poruili su.

Ukazuje se da je potrebna zakonska osnova već uspostavljena i dodaje da već godinama tursko rukovodstvo pokušava tursku zajednicu u zemljama poput Austrije i Nemačke da instrumentalizuje.

"Time se konflikti iz Turske unose u EU, i to želimo ubuduće da sprečimo", naglašavaju u austrijskoj vladi.

Povodom zabrane predizborne kampanje turskih političara u Austriji šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa austrijskom koleginicom Karin Knajsel.

Knajselova je izrazila razumevanje što se u vreme predizborne borbe često koristi emocionalna retorika, ali je ujedno pozvala na senzibilnost kako se ne bi ugrozili bilateralni odnosi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво