Hrvatski državni funkcioneri o Vulinovim izjavama

Hrvatski zvaničnici, koji su prisustvovali komemoraciji jasenovačkih žrtava u Spomen-parku, komentarisali su reakcije srpskog ministra Aleksandra Vulina nakon poruke Zagreba da nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku. Andrej Plenković nije propustio priliku da ponovi da je "Srbija bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995."

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku jasna poruka "stava i odlučnosti" zvaničnog Zagreba, da neće tolerisati ponašanja poput "onog srpskog ministra odbrane" i ponovio da smatra dobrim potezom to što je parlamentarna delegacija napustila Srbiju nakon incidenta u Skupštini Srbije.

Odluku da hrvatska parlamentarna delegacija, koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković, prekine nedavnu prvu posetu Srbiji, doneo je Plenković.

Plenković je nakon komemoracije jasenovačkim žrtvama, kojoj treću godinu zaredom nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja kaže da je u Hrvatskoj nedavno boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su tom prilikom, "preduzete kvalitetne i maksimalne mere bezbednosti".

"Hrvatska je Srbiji pružila ruku kako bi se poboljšali odnosi između dve zemlje. Zbog onoga što je osuđeni ratni zločinac Šešelj napravio – vređao hrvatsku delegaciju, oskvrnavio hrvatsku zastavu, odlazak je bio jedini ispravan potez", rekao je Plenković.

Tvrdi da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog.

"Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme doprinosila tome. Stoga je ova poruka koju smo juče poslali, poruka stava i odlučnosti da to nećemo tolerisati", naveo je hrvatski premijer.

Hrvatska, kaže, gleda u budućnost i želi sa Srbijom da gradi novi dijalog.

Plenković, međutim, nije propustio priliku da ponovi da je "Srbija bila agresor na Hrvatsku od '91. do '95."

On kaže da taj novi dijalog neće biti moguće nastaviti ako se, kako je rekao, kontinuirano nastoje davati izjave koje tome ne doprinose, koje su, kako je rekao, "uvredljive za Hrvatsku i štete nam".

Srbija, kaže, može da radi što smatra da je dobro, a da njegova vlada čuva dostojanstvo Hrvatske.

Plenković je odbio da komentariše treba li Kolinda Grabar-Kitarović da otputuje u Srbiju u uzvratnu posetu Srbiji.

"Poslednja godina da se komemoracija održava u više kolona" 

Gordan Jandroković je izrazio nadu da je ovo poslednja godina da se komemoracija održava u više kolona, te da će se naći, kako je rekao, mudrosti, razboritosti, ali i hrabrosti, kao i međusobnog uvažavanja da bi naredne godine u Jasenovcu svi zajedno iskazali poštovanje žrtvama.

Naglasio je da ne želi da daje političke izjave, već da samo želi da iskaže pijetet žrtvama i osudi ustaški režim i zločin, koji nikome nije doneo ništa dobro.

Komentarušići, ipak, izjave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, kome je juče zabranjen ulazak u Hrvatsku, Jandroković je rekao da smatra da je šteta da se sada ponavlja još jedna neprihvatljiva izjava i ponašanje čelnih ljudi srpske vlade, nakon provokacije Vojislava Šešelja tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije Srbiji i, kako je rekao, "loše reakcije domaćina u Narodnoj skupštini Srbije".

"Na njima je da razmisle šta žele", rekao je Jandroković i dodao da je Hrvatska više puta ponovila spremnost da pomogne Srbiji na njenom putu u EU i izrazila želju za uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa.

"Ako oni misle da na ovaj način mogu delovati, vidljivo je da to tako neće ići", rekao je Jandroković.

Pejčinović Burić: Želimo bolje odnose sa Srbijom

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izjavila je da Zagreb želi da odnosi s Beogradom budu bolji, ali da izjave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina ne doprinose takvom razvoju, dok je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao da bi Vulinu bio odbijen ulazak da je došao na hrvatsku granicu.

Na pitanje da objasni saopštenje u kojem je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo Vulina neželjenom osobom, Pejčinović Burićeva je rekla da "moramo da branimo dignitet hrvatske države", prenela je Hina.

Naglasila je da se Hrvatska zalaže za bolje odnose s Srbijom, ali da se "u tom boljem odnosu obe strane moraju međusobno uvažavati i ne provocirati". "Nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridoneti", smatra Pejčinović Burićeva.

Davor Božinović je rekao da bi Vulinu, da je danas došao na hrvatsku granicu, bilo objašnjeno da ne može da uđe u Republiku Hrvatsku, odnosno da bi mu bio odbijen ulazak.

Božinović tvrdi da Vulin spada među političare koji "u kontinuitetu daju izjave koje nisu na tragu dobrosusedskih odnosa, rešavanja otvorenih pitanja i svega onoga što bi dve susedne države trebalo da rade".

Upitan može li Vulin kao ministar da nastupi bez "zelenog svetla" nadređenih, Božinović je naveo da je to stvar odnosa u Vladi Republike Srbije.

"Pozvao se na to da o njegovom putovanju odlučuje vrhovni komandant. To je njihova unutarašnja stvar kako ko šta tumači, mi o tome možemo imati svoje mišljenje", naveo je Božinović.

"Hrvatska je suverena, hrvatske institucije donose suverene odluke, a takva je i ova, iako ju je Vulin doveo u pitanje. Mora se poštovati susedna država, pogotovo onda kada joj dolaziš u posetu", rekao je Božinović.

Rekao je da ne zna kakav bi sada mogao da bude državni odgovor Srbije, ali da zna da, kako tvrdi, "nijedan funkcioner Republike Hrvatske, nijedan ministar, član Vlade i Hrvatskog sabora koji je boravio u Republici Srbiji nije davao izjave koje su mogle biti uvredljive za srpsku politiku i srpski narod".

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova naglasio je da može da se ide dalje "ako se izvuku pravilne pouke iz svega" tvrdeći da je "Hrvatska tu na pravoj strani, transparnetna, jasna i čvrsta".

Upitan o poruci koju je poslao predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac time što nije došao na komemoraciju u Jasenovac, Božinović je rekao kako to "nije bio koalicioni događaj, već događaj čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor i koji je okupio dobar deo Vlade na čelu sa premijerom, a na kome je trebalo da se pojave i saborski poslanici iz drugih političkih opcija".

Kuščević: Nepoštovanje hrvatskih institucija

I ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je hrvatska vlada odlučno reagovala na neprihvatljive Vulinove izjave proglasivši ga nepoželjnim u Hrvatskoj.

Dodaje da zvaničnici Srbije moraju da, kako je rekao, "shvate da treba raditi na suživotu i miru, čemu takve izjave nikako ne doprinose".

Kuščević je rekao i da se ne radi o "verbalnom deliktu već klasičnom primeru nepristojnosti i nepoštovanju hrvatskih institucija".

"Na ovaj način je jasno poslata poruka Vulinu i svim u Vladi Srbije da se mora poštivati Republika Hrvatska", rekao je Kuščević.

Smatra i da se hrvatska vlada jasno distancirala od svih totalitarnih režima - fašizma i komunizma.

"'Za dom spremni' nije primeren pozdrav. Kontekst HOS-a i Domovinskog rata nikako se ne može izjednačiti s ustaškim pokretom kojeg svi zajedno osuđujemo i zato smo i danas ovde da ga osudimo. Nikako nema politike zaborava već se provodi proaktivna politika zaštita nacionalnih manjina i svih državnih interesa", poručio je Kuščević.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво