Državna komemoracija u Jasenovcu bez Srba i Jevreja

U Jasenovcu je održana centralna državna komemoracija žrtvama najvećeg ustaškog koncentracionog logora. Komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici Srba i Jevreja, zbog neodlučnosti zvaničnog Zagreba da se obračuna sa korišćenjem ustaških simbola.

Državnu komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu predvodio je predsednik Sabora Gordan Jandroković, a prisustvovao je i premijer Andrej Plenković.

Hrvatski mediji navode da je reč o malobrojnoj koloni i procenjuju da je reč o između 200 i 300 ljudi.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetio je obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde je, sa sveštenstvom, služio molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Državna komemoracija u Jasenovcu je treće ovogodišnje okupljanje u ovom spomen-parku.

Predstavnici Jevrejske zajednice u Hrvatskoj su poštu žrtvama odali u petak prošle nedelje, a predstavnici Srba i antifašita su komemoraciju održali juče.

Njima se priključila delegacija najuticajnije opozicione partije SDP, koju je predvodio predsednik Davor Bernardić.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen-parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni".

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Tako su i svi hrvatski mediji koji prate državnu komemoraciju javili da srpski ministar odbrane ne prisustvuje današnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

Navode, takođe, da niko od srpskih zvaničnika ne prisustvuje molitvenoj liturgiji i komemoraciji u obližnjoj Mlaki, povodom 73. godišnjice proboja u tom najvećem ustaškom logoru tokom Drugog svetskog rata.

U Jasenovcu danas nije održan skup, koji je ranije najavio Dražen Keleminec, predsednik ultradesne Autohtone Hrvatske stranke prava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво