Bez kvoruma za raspravu o izjavama Izetbegovića

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije raspravljao o ratnohuškačkim izjavama predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izebegovića zbog nedostatka kvoruma.

Sednica je sazvana po hitnom postupku na zahtev SNSD Milorada Dodika.

Na sednicu su se odazvali samo poslanici stranaka iz Republike Srpske i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Pozivu na današnju sednicu nisu se odazvali poslanici SDA, SBB-a BiH, Demokratske fronte, SDP-a BiH, Nezavisnog bloka, A-SDA, BPS-a...

Predsedavajući Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke je nakon akademskih pola sata čekanja da se okupi kvorum, konstatovao da nema uslova za održavanje sednice.

Bosić je naložio da se popišu poslanici koji su došli na sednicu.

Bilo je predviđeno da sednica razmatra samo jednu tačku dnevnog reda - "Ratnohuškačke izjave člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namenske industrije na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine".

Izetbegović je, naime, ranije rekao da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, kao i za "ne daj bože".

Oglasila tim povodom i američka Ambasada u Sarajevu, koja je povodom Izetbegovićeve izjave, poručila da su "vrlo zabrinuti zbog neprestane retorike podela u Bosni i Hercegovini" i pozvala političke lidere na uzdržanost.

Bosić je, nakon neodržane sednice, novinarima rekao da je ovakav ishod bio očekivan, da misli da su to oni koji su tražili njeno sazivanje znali i da ne namerava ovakve sednice da saziva u septembru.

Poslanik Socijaldemokratske partije Saša Magazinović današnju situaciju nazvao je udruženim nacionalističkim poduhvatom.

Ocenio je da "nacionalističke stranke pokušati sve ne bi li skrenule pažnju s tema koje su životno važne, a i sarađivaće međusobno bez obzira kako to predstavljale u javnosti".

Zbog toga je SDP, sa još nekoliko parlamentarnih stranka zatražio hitnu sednicu o "Izveštaju Evropske komisije o BiH 2018", o čemu, kaže Magazinović, treba da se raspravlja u državnom parlamentu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се