Otvoren prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana

U Skoplju je otvoren prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana, zamišljen kao godišnji događaj na kome će se objedinjavati postojeće aktivnosti i pripremati preporuke za buduću saradnju ekonomija iz regiona, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju (RCC).

Kako se navodi, samit je jedna od komponenti višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za šest ekonomija Zapadnog Balkana, i na njemu akcenat će biti na temama koje su od ključnog značaja za izgradnju digitalne budućnosti, poput poverenja, bezbednosti, e-uprave, industrije, društva i ekonomije.

Na otvaranju samita makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da Digitalnim samitom za Zapadni Balkan treba da započne "doba digitalne integracije regiona".

"Ovaj globalni ekonomski trend pruža ogromne mogućnosti koje treba da iskoristimo. Utiče na sve naše građane i čini našu ekonomiju, ali i region globalno konkurentnima. Nove tehnologije će otvoriti radna mesta, doneti ekonomski prosperitet i rast, sa novim veštinama i kreativnim novim idejama", rekao je Zaev i dodao da se digitalna integracija najbolje može ostvariti regionalnom saradnjom.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Ivanova Gabrijel kazala je da je digitalizacija glavni pokretač promena i napretka, kao i da je lično posvećena tome da građani budu u središtu rada i da imaju koristi od digitalne revolucije.

"Uvereni smo da ovaj put treba da pređemo zajedno, EU i Zapadni Balkan, jer digitalizacija ne pravi nikakve izuzetke. Sastavni deo svega toga je da Zapadni Balkan ima koristi od veće sposobnosti i mogućnosti koje su pružene novom strategijom proširenja Evropske unije i višegodišnjim akcionim planom za Regionalni ekonomski prostor", rekla je ona.

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je da digitalni samit pokazuje spremnost regiona da se uhvati u koštac sa izazovom i da omogućava ekonomijama da se takmiče na globalnoj sceni i pružaju brojne atraktivne mogućnosti njihovim građanima.

Digitalni samit trajaće dva dana i tokom njega će na nekoliko panela učestvovati 800 učesnika i govornika, a biće organizovan i Digital ekspo koji će okupiti oko 50 kompanija iz digitalne industrije, kao i "Startap kamp" zamišljen kao propratni događaj na kome će osnivači, preduzetnici, investitori i stručnjaci sa Zapadnog Balkana imati priliku da razmene ideje, iskustva i održe kratke usmene prezentacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво