Sanader: Nema privođenja zbog mišljenja

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio da u njegovoj zemlji niko ne sme da bude priveden ili uhapšen zato što drugačije misli. Zbog iznetih stavova i fotomontaže Sanadera u nacističkoj uniformi na Fejsbuku saslušan aktivista najveće opozicione stranke u Dubrovniku i Zagrebu uhapšen organizator antivladinih protesta najavljenih za petak.

Sanader je, povodom privođenja aktivista internet sajta Fejsbuk (Facebook) u Zagrebu i Dubrovniku, od ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i šefa policije Vladimira Fabera zatražio izveštaje o tim događajima i da preduzmu odgovarajuće sankcije ako je bilo propusta u policijskom postupanju.

"Hrvatska je demokratska zemlja širokih sloboda. Sve što smo prošli od devedesete do danas daje nam za pravo da očekujemo da slobodu i demokratiju koju smo stekli niko i ništa danas više ne može dovesti u pitanje", istakao je hrvatski premijer.

Sanader je dodao da se, baš zbog toda, mora istaći da u Hrvatskoj nitko ne sme biti priveden ili uhapšen zato što drugačije misli, zato što protestuje ili se ne slaže s njegovom, ili bilo čijom drugom politikom, saopštio je vladin ured za odnose s javnošću.

Nakon što je na Fejsbuku objavljena fotomontaža Sanadera u nacističkoj uniformi, policija je privela Nikšu Klečka, šefa foruma mladih opozicione Socijaldemokratske partije i ustanovila da nema elemenata za krivično gonjenje, jer Klečak ne može da odgovara za nešto što objave posetioci tog sajta.

Uhapšen aktivista

Zagrebačka policija uhapsila je jednog aktivistu Fejsbuka koji je lepio plakate za antivladin protest "Stegnite vi remen bando lopovska", najavljen za 5. decembra, prvo preko tog internet servisa, a onda i preko ostalih načina oglašavanja.

"Bliski susret" s policijom imala je i aktivistkinja Fejsbuka u Zadru, ali se ispostavilo da je u tom slučaju bila reč o traženju informacija kako da se takav protest najavi i održi i u tom gradu.

Oglasili su se i mladi poslanici SDP-a - Davor Bernardić, Arsen Bauk i Daniel Mondekar - koji su aktivistima Fejsbuka poslali poruku da se ne plaše, a od policije zatražili da proveri zakonitost postupka zagrebačke policije koji su nazvali zastrašivanjem i kršenjem ustavom garantovanih prava na organizovanje mirnih okupljanja i izražavanja mišljenja.

Policijska represija prema mladim ljudima koji na internetu izražavaju svoje neslaganje s politikom vlade i HDZ-a narušava međunarodni ugled Hrvatske, poručili su poslanici SDP-a.

Kad je reč o protestima sazivanim preko Interneta, odnosno preko Fejsbuka, na takav način sazvan je miran protest u Zagrebu i više drugih hrvatskih gradova povodom ubistva Ivane Hodak, čerke advokata Zvonimira Hodak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво