Zbog recesije još 3.200 Makedonaca bez posla

Više od tri hiljade makedonskih radnika u oktobru ostalo bez posla zbog globalne ekonomske krize, objavio je Zavod za statistiku.

Savez sindikata Makedonije tvrdi da je situacija mnogo lošija od statističkih podataka jer se veliki broj zaposlenih nalazi na prinudnim odmorima, javila je makedonska privatna televizija A1.

Prema podacima Zavoda za statistiku iz oktobra broj zaposlenih u industriji opao je za 2,2 odsto. U rudarstvu, prerađivačkoj industriji i sektoru snadbevanja energentima u septembru je bilo zaposleno preko 147.000 ljudi.

"Samo u preduzeću Skopske legure bez posla je ostalo oko 700 ljudi. Posle tri meseca na prinudnom odmoru poslodavci imaju pravo da otpuste radnike koji su zbog smanjenog obima posla bili na tim odmorima," rekao je Pece Risteski, predsednik Sindikata metalurgije, energetike i rudarstva Makedonije.

Metalurški kombinat Silmak iz Tetova koji proizvodi ferosilicijum ispratio je na privremeni odmor 200 zaposlenih, a pad vrednosti na berzi metala uslovio je manju proizvodnju i u preduzećima Feni i Mital stil.

Zbog niske cene na tržištu loše je stanje i u rudnicima olova, cinka i bakra "Sasa", "Zletovo" i "Bučim". Veća otpuštanja u sektoru metalurgije i u rudnicima najavljena su ukoliko cena njihovih proizvoda ne počne uskoro da raste.

Još 550 radnika biće otpušteno

Izvršni direktor rudnika "Bučim" Nikolajčo Nikolov kaže da će rudnik bakra biti zatvoren u januaru ukoliko ne bude rasta cene tog metala, usled čega će još 550 radnika ostati bez posla.

Nikolov je precizirao da je najniža isplativa proizvodna cena bakra 5.000 dolara za tonu, dok je cena na berzi juče bila 3.600 dolara za tonu.

Ekonomska recesija najviše je, ističu eksperti, pogodila tekstilnu industriju. Juče je iz grčke kompanije Helma-teks koja je kupila bivšu predionicu Strumičanka otpušteno 150 radnika.

Razlog tom otpuštanju su smanjene porudžbine prediva i konfekcije koje se izvoze u SAD i zemlje EU, navode iz Uprave Helma-teksa koja je pre otpuštanja zapošljavala 500 radnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи