Predsednički izbori u Crnoj Gori, zatvorena birališta

Treći put od sticanja nezavisnosti, građani Crne Gore birali su predsednika. Kandidovalo se sedam kandidata, među kojima i Milo Đukanović. Prvi put u istoriji Crne Gore kandidovala se i jedna žena, Draginja Vuksanović iz SDP-a. Prema podacima Ipsosa, do 19 sati izašlo je 58,8 odsto upisanih birača.

Predstavnik DIK-a Mersudin Dautović kazao je da opštinskim izbornim komisijama i DIK-u nije stigao nijedan zvanični prigovor. 

Zbog kvarova uređaja za identifikaciju birača, na po jedno biračko mesto u Rožajama broj 35 i na Žabljaku 11, glasanje se odvija uz vizuelnu identifikaciju birača.

Prvi na listi bio je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač bio je na trećem mestu, a slede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mestu izborne liste bila je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.  

Đukanović i njegov DPS su uoči izbora naveli da su uvereni u pobedu u prvom krugu, a pokriće za optimizam davala su im i istraživanja sprovedena u kampanji, koja su pokazala da Milo Đukanović ima podršku više od 55 odsto biračkog tela.

Uprkos najavama da će se povući iz politike, što je činio u nekoliko navrata, Đukanović je za DPS i većinu građana Crne Gore neprikosnoveni nacionalni lider, koji će, ako ponovo bude izabran za predsednika, ući u treću deceniju na vlasti.

Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво