Predsednički izbori u Crnoj Gori, zatvorena birališta

Treći put od sticanja nezavisnosti, građani Crne Gore birali su predsednika. Kandidovalo se sedam kandidata, među kojima i Milo Đukanović. Prvi put u istoriji Crne Gore kandidovala se i jedna žena, Draginja Vuksanović iz SDP-a. Prema podacima Ipsosa, do 19 sati izašlo je 58,8 odsto upisanih birača.

Predstavnik DIK-a Mersudin Dautović kazao je da opštinskim izbornim komisijama i DIK-u nije stigao nijedan zvanični prigovor. 

Zbog kvarova uređaja za identifikaciju birača, na po jedno biračko mesto u Rožajama broj 35 i na Žabljaku 11, glasanje se odvija uz vizuelnu identifikaciju birača.

Prvi na listi bio je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač bio je na trećem mestu, a slede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mestu izborne liste bila je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.  

Đukanović i njegov DPS su uoči izbora naveli da su uvereni u pobedu u prvom krugu, a pokriće za optimizam davala su im i istraživanja sprovedena u kampanji, koja su pokazala da Milo Đukanović ima podršku više od 55 odsto biračkog tela.

Uprkos najavama da će se povući iz politike, što je činio u nekoliko navrata, Đukanović je za DPS i većinu građana Crne Gore neprikosnoveni nacionalni lider, koji će, ako ponovo bude izabran za predsednika, ući u treću deceniju na vlasti.

Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 15. apr 2018, 17:47)
anonymous [neregistrovani]

Da, da

Nekom smeta čista matematika.

(nedelja, 15. apr 2018, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

28 god

Ovo da je u Rusiji, Srbiji, Kini, Venecueli...Zapad bi skakao i urlao o nedostatku demokratije ali u Crnoj Gori je sve legalno i po Ustavu!? Ej nije 8 vec dvaest i osam godina. Malo li je...

(nedelja, 15. apr 2018, 15:49)
anonymous [neregistrovani]

Sparta

Milo ima podrsku manjina i zapada i jos kontrolu nad CG ali mozda Sloboda dodje danas ili u drugom krugu i za Pravu narodnu istorijsku Crnu Goru

(nedelja, 15. apr 2018, 09:39)
anonymous [neregistrovani]

Sarkazam možda_

Milo Đukanović "novo lice na političkoj sceni"?!

(nedelja, 15. apr 2018, 09:01)
anonymous [neregistrovani]

Промене су нужне.

Као ново, ничим не укаљано, лице на политичкој сцени Мило Ђукановић видећемо какве ће демократске ветрове унети у политички живот измучене Црне Горе. Подршка за Мила и нову демократску Црну Гору. Једино он може да донесе преко потребне промене.