Uzvici "Za dom spremni" na protestu u Splitu, upućene pretnje HDZ-u

Na splitskoj Rivi održan je veliki protest protiv Istanbulske konvencije, na kome su učesnici uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni" i pretili pristalicama vladajućeg HDZ-a.

Organizatori tvrde da se na skupu okupilo 70.000 ljudi, policija još nema zvaničnu procenu broja demonstranata, a hrvatski portal Indeks navodi da ih je bilo oko 15.000.

Protest je obeležilo uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i učestalo pominjanje oružanog sukoba u Hrvatskoj i Franje Tuđmana, ali i otvorene pretnje HDZ-ovcima koji će sutra u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, preneli su hrvatski mediji.

Konvencija je, inače, doneta 2011. godine u Istanbulu i njen pun naziv je Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ta konvencija predstavlja sveobuhvatni međunarodni dokument koji detaljno reguliše prevenciju, zaštitu, procesuiranje ali i participaciju žrtava nasilja i uvodi obavezne programe za počinioce nasilja. 

U više navrata demonstranti u Splitu poručili su poslanicima da će ih, ukoliko budu glasali za ratifikaciju, smeniti na sledećim izborima.

Okupljeni su pevali "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore".

Među mnogim natpisima koje su nosili, navela je Hina, bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suvo zlato, za državu i narod živo blato", portret Plenkovića s natpisom "Izdaja", "Zaštitite porodicu" ,"Isus Hrist više od IK" i drugi.

Sa govornice se moglo čuti da "Hrvatskoj treba suverena politika, poput suseda Mađara", kao i da "ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žene od nasilja", a da je "pol biološki određen kao muški i ženski, a pol i rod su isto".

Protest je organizovala Građanska inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije".

Sanja Bilač iz te inicijative rekla je da to nije samo protest, već "jedan jasan i glasan stav građana protiv politike aktuelne vlade", koji je prerastao inicijalnu ideju.

Ona je pre početka protesta objasnila da Istanbulska konvencija u ovom trenutku i nije najveće zlo.

"U ovom trenutku ne razmišljamo o ratifikaciji, ali ne mislimo da je to najgore. Zašto? Zato što smo fokusirani na najbolje. Verujte mi, ovaj trenutak na Rivi, u 18 sati biće nešto najbolje što je Hrvatska doživela od zajedništva iseljene Hrvatske, od našeg prvog predsednika Franje Tuđmana. I ta činjenica da će se ljudi okupiti, da će biti zajedno, da prolaze tu mentalnu i psihološku promenu je nešto najdivnije što će se dogoditi. I to je važno", smatra Bilač.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво