Makedonija između Istoka i Zapada

Proterivanje ruskog diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zbog slučaja "Skripalj" mogao bi Makedoniju da košta blokade u procesu rešavanja pitanja imena sa Grčkom, ali i članstva u NATO-u. To je jedan od mogućih scenarija koji ne isključuje bivši makedonski diplomata Risto Nikovski.

Risto Nikovski je u emisiji "Straight Street" istakao da Makedonija treba da sledi primer zemalja EU, među kojima Grčka i Bugarska, koje nisu proterale ruske diplomate.

"Šta god da uradimo sa Grčkom u vezi sa imenom to će proći u Savetu bezbednosti UN, ali ako Rusija stavi veto, rešenja neće biti i stoga neće biti ni priključenja NATO-u", naveo je Nikovski.

Kako su preneli makedonski mediji, ruski ambsador u Makedoniji Oleg Ščerbak je rekao da ambasada od zvaničnog Skoplja nije dobila dokaze da se proterani diplomata bavio špijunskim aktivnostima, iako ih je tražila.

Makedonska strana, dodao je Ščerbak, ne želi ili ne može da obezbedi dokaze za svoje tvrdnje.

Ruski ambasador je rekao da je odluka Vlade Makedonije da protera jednog ruskog diplomatu "politička porudžbina", da je neosnovana i bez presedana u istoriji bilateranih odnosa Rusije i Makedonije.

Tim potezom Makedonija pokazuje da se priključila "antiruskoj kampanji koja se sprovodi pod rukovodstvom Velike Britanije", naveo je Ščerbak.

"Pretpostavljam da se Skoplje odlučilo za taj neprijateljski korak pod uticajem spolja, ali ova okolnost ni na jedan način neće osloboditi makedonske vlasti od odgovornosti i posledica", rekao je ruski ambasador.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na proterivanje diplomate, Ščerbak je rekao da Rusija ima dugu diplomatsku tradiciju i da ne donosi ishitrene odluke i korake.

Prema rečima Ščerbaka, u diplomatskoj praksi proterivanje diplomate predstavlja ozbiljan i neprijateljski korak i Rusija će u svoje vreme odgovoriti ta taj potez, adekvatno i promišljeno.

"Sankcije nisu definisane, ali će ih uskoro biti, jer je ova politička odluka Makedonije neprijateljski korak, koji se nije desio u dosadašnjim odnosima dve zemlje", rekao je ruski diplomata.

Vlada Makedonije je 26. marta donela oduku da protera jednog ruskog diplomatu u znak soldarnosti s Velikom Britanijoma zbog trovanja dvostrugog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke početkom marta u Velikoj Britaniji.

Dan kasnije je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao da je diplomata proteran jer je "pokušavao da dobije klasifikovane informacija važne za bezbednost Makedonije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво