Ruski ambasador u Zagrebu: Poseta Putina Hrvatskoj malo verovatna

Anvar Azimov, ambasador Ruske Federacije u Zagrebu, navodi da je proterivanje diplomata neprijateljski čin, i da je odluka zvaničnog Zagreba da protera ruskog diplomatu nanela veliku štetu hrvatsko-ruskim odnosima, te da je poseta predsednika Vladimira Putina Hrvatskoj u bliskoj budućnosti malo verovatna.

Anvar Azimov kaže da nije jasno kako će to pomoći u istrazi o trovanju Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji i kako će poboljšati odnose između Rusije i Zapada.

"Ruske diplomate su aktivno radile na obnovi rusko-hrvatskih odnosa u interesu obeju država, i to zbog privrednog rada, dolaska ruskih investicija u Hrvatsku, stvaranja novih radnih mesta...", navodi Azimov.

A Hrvatska je, kaže, proterala jednog od nas.

Istakao je da će s obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska preduzela u odnosu na Rusiju, verovatno biti određenih promena i po pitanju eventualne posete ruskog predsednika Hrvatskoj.

"U svakom slučaju, očigledno je da je u bliskoj budućnosti poseta Vladimira Putina Hrvatskoj malo verovatna", rekao je Azimov za zagrebački Večernji list.

"Poboljšanje bilateralnih odnosa sa zemljama zapadnog Balkana"

Rusija, istakao je, želi dobro i Hrvatskoj i Srbiji i zainteresovani smo za poboljšanje odnosa između tih dveju zemalja.

Govoreći o interesima Rusije u ovom delu Evrope, Azimov kaže da je njegova zemlja zainteresovana da Balkan bude stabilna i sigurna regija, te da zvanična Moskva tu nema nikakvih geopolitičkih planova.

"Naše su ambicije potpuno normalne, želimo poboljšanje bilateralnih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Dijalog između Rusije i drugih zemalja vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti. Rusija ima stalnu politiku prema Balkanu kao regiji koja leži između istoka i zapada. Želimo da Balkan bude neutralan, ali to se ne događa. Očite su evroatlantske ambicije balkanskih zemalja i mi to poštujemo, ne želimo ih narušavati ni u kom pogledu", rekao je ruski ambasador u Zagrebu .

Što se Srbije tiče, Azimov je rekao da je naša zemlja strateški partner Rusije na Balkanu, te da s njom ima najintenzivnije kontakte.

"Znamo za srpske aspiracije prema članstvu u EU i to poštujemo. No u isto vreme želimo reći da približavanje Srbije Evropskoj uniji ne treba da bude prepreka tradicionalno dobrim odnosima Rusije i Srbije", rekao je ruski ambasador u Zagrebu.

Istovremeo, rekao je, Rusija želi da poboljša bilatralne odnose sa svim balkanskim zemljama.

"Postoje dva aspekta – održati neophodan politički dijalog na različitim nivoima i, drugo, želimo da ojačamo naše trgovinske i ekonomske veze. Želimo da ulažemo. Naša saradnja i naš pristup prema zemljama u regiji ne sudara se s politikom SAD prema Balkanu. Spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama, s EU i SAD kako bismo ovu regiju učinili što sigurnijom i stabilnijom", poručio je Azimov.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво