Sajt protiv komemoracije u Blajburgu

Austrijska organizacija "AK Blajburg" pokrenula je sajt protiv ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću.

Svake godine se u maju, nadomak Blajburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore, navodi se u saopštenju i ističe da se pod plaštom crkvene komemoracije odaje počast NDH koja je kolaborirala sa nacističkom Nemačkom i relativizuju njihovi zločini.

"Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže 'Krv i čast', to jest okupljen je ceo spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi", navodi se u saopštenju.

Sajt www.no-ustasa.at, kako ističu inicijatori, pruža sveobuhvatne informacije o pomenu desničara, kako bi se u širem kontekstu pokazalo o čemu je reč i ukazalo na protagoniste.

"Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova, koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa", navode inicijatori.

"AK Blajburg" naglašava da se bori za aktivan antifašizam i kraj ustaškog skupljanja u Blajburgu, kao i protiv nacionalista i revizionizma istorije u Austriji i bilo gde drugde u svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи