Izetbegović: Vučić neće destabilizaciju, Dodik unosi nemir

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nameru da izaziva destabilizaciju prilika u regionu, dok je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao predvodnikom snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci.

Fena prenosi da je Bakir Izetbegović to rekao u obraćanju u okviru programskog skupa, koji je nazvao Saborom SDA, upriličenog u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra", gde su se okupili članovi i simpatizeri SDA.

Izetbegović je istakao da "odnosi sa Srbijom i Hrvatskom nisu onakvi kakvi bi u SDA želeli da budu i da je mnogo nerešenih pitanja koja se ne rešavaju, koja se stalno i iznova konstatuju, bez konkretnih pomaka, ali odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se, ipak, popravljaju".

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poslednjih godina promenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Siguran sam da Vučić ne namerava da učestvuje u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu", ocenio je Izetbegović.

Izetbegović je Dodika "identifikovao kao predvodnika snaga koje unose nemir i vode kampanju protiv Bošnjaka u Banjaluci", prenosi Fena.

"Odlikovao je Radovana Karadžića i druge kojima je Međunarodni sud u Hagu presudio za ratne zločine i genocid u Srebrenici, kazao je više puta da je njegov plan da pocepa BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka što unosi nemir i, ukoliko se Dodik ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH nego i za region, a time i za Evropsku uniju", rekao je Izetbegović.

Navodi se da je Izetbegović poručio da je "SDA odlučna da se suprotstavi svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene dalje etno-teritorijalne podele", dodajući da je "njihova ustavna obaveza da štite teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

"Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcepljenja bilo kojeg dela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvek teritorija BiH", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je "izrazio nadu da će predstavnici Hrvata u BiH pokazati više poštovanja prema Bošnjacima s kojima žive", najavljujući da "SDA neće prihvatiti predloge izmena Izbornog zakona koje su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava" i "koje potpuno potiru građanski princip u korist etničkog, i time vode diktatu manjine nad većinom", prenosi Fena.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво